Kabelaars overwegen juridische stappen tegen Eredivisie CV in strijd om uitzendrechten: “Kansloos” 

De Eredivisie CV lijkt achter gesloten deuren een deal van €750 miljoen te hebben gesloten met ESPN voor de uitzendrechten van de Eredivisie van 2025 tot 2030. Een alliantie van TV-providers, die ook geïnteresseerd waren, zijn woedend en overwegen juridische stappen. Sportmarketeer Chris Woerts noemt eventuele juridische stappen kansloos.  

De uitzendrechten voor de Eredivisie komen vanaf 2025 weer vrij. Deze zijn nu in handen van ESPN, waardoor zij alle Eredivisiewedstrijden live uit mogen zenden. TV-providers, zoals KPN en VodafoneZiggo, betalen jaarlijks 140 miljoen euro aan ESPN om de wedstrijden op hun kanalen uit te zenden. Daarom willen deze providers, samen met Odido en Delta Fiber, zelf de rechten kopen. Op deze manier is er geen tussenpartij en blijft er meer geld over voor de voetbalclubs.  

Biedingsoorlog

Ingo Heijnen, woordvoerder van de kabelmaatschappijen, vindt dat er slecht gecommuniceerd is door Jan de Jong, directeur van Eredivisie CV. ”In de media wordt gezegd dat wij geen contact meer hebben opgenomen sinds eind mei, dat is niet waar. In juni en juli hebben wij nog meermaals contact gehad met Eredivisie CV. Op 5 juli liet Jan de Jong ons weten dat bellen niet meer nodig was, omdat hij zelf contact met ons zou opnemen zodra dat opportuun is. Sindsdien hebben we niks meer van hem vernomen. Nu lijkt ESPN de uitzendrechten te krijgen. Als er geen biedingsproces wordt opgestart, nemen de kabelaars juridische stappen.” 

Chris Woerts is ervan overtuigd dat de kabelaars geen schijn van kans hebben. ”De Eredivisie CV kiest momenteel liever voor de loyaliteit van ESPN, loyaliteit is ook geld waard. De clubs zijn heel tevreden over hoe de samenwerking de afgelopen jaren is verlopen. Een biedingsoorlog zie ik niet gebeuren, er zitten allemaal clausules in het contract waardoor dat niet kan.”  

Naïeve houding 

Alles wijst er dus op dat ESPN ‘gewoon weer’ de Eredivisie uitzendt van 2025 tot 2030. Toch laat ESPN weten dat er nog geen akkoord is. ”We zijn op dit moment in gesprek met Eredivisie CV en de clubs over de samenwerking, dat is alom bekend. Het proces is nog steeds gaande, dus ik kan hier nog geen inhoudelijke mededelingen over doen.” 

De winst die ESPN maakt met het uitzenden van de Eredivisie is onbekend. Woerts laat echter weten dat deze uitzendingen miljoenen opleveren. ”Het gaat om enkele tientallen miljoenen. Ze maken er in ieder geval flinke winst op.” Verder heeft de sportmarketeer weinig goede woorden over voor de houding van de kabelaars. “Je kunt stellen dat de kabelmaatschappijen hebben liggen slapen. Als je iets écht wil, dan blijf je erachteraan gaan. Hun houding is naïef. Als ze overgaan tot juridische stappen, zijn ze kansloos. De Eredivisie is namelijk niet verplicht om het hoogste bod te kiezen.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55