Ayoub kijkt toe vanaf de zijlijn; het Libische Derna in puin

TILBURG, 15 september 2023 – Storm Daniel, een ramp die zeker al voor meer dan 11.000 doden en 20.000 vermisten heeft gezorgd op moment van publiceren. Ayoub Elsheikh, die momenteel al acht jaar in Nederland woont ziet de stad Derna, waar hij geboren en getogen is, overspoeld worden met een vloedgolf van water. ‘Drie generaties aan familieleden in één klap weg’. 

Ayoub omschreef Derna als een stad die zich onderscheidde van de rest. “Het was een stad met een stem, veel impact en een rijke geschiedenis. Een havenstad in het oosten van Libië waar veel hoogopgeleiden en celebrities woonden. Het was een speciale plek.” 

Van het bruisende Derna waar we net over spraken, is nu weinig van over. “Het is vreselijk, er heerst complete chaos. Ken je dat als je naar de bios gaat en een film kijkt over een ramp? Daar lijkt het op. Je kijkt naar de beelden en denkt: gebeurt dit nu echt? Het is ongelofelijk.” 

Ayoub woont nu in Nederland, maar zijn familie woont nog in het rampgebied. “Ik heb goed contact met mijn familie, gelukkig zijn ze allemaal veilig. De ramp heeft niet alleen Derna getroffen, maar ook de omliggende steden en dorpen. Op veel verwoeste plekken zijn ze nu de wifi en elektriciteit aan het herstellen. Veel mensen horen daarom nu pas van hun familie. Iedere dag hoor je van meer mensen dat ze overleden zijn.” 

Uit inzamelacties blijkt dat er meer financiële hulp naar Marokko gaat dan naar Libië, vanuit Nederland. Op de vraag of Ayoub dit dwars zat, antwoordde hij: “Ik voel me eigenlijk niet slecht, ik denk dat onze broeders in Marokko absoluut ook hulp nodig hebben. Het eerste wat ik deed toen ik het nieuws hoorde over Marokko, was mijn vriend bellen die daar familie heeft. Ik wilde meteen helpen en doneren. Daarbij is het best logisch dat Marokko meer steun krijgt van Nederland. Hier is nu eenmaal een grotere Marokkaanse gemeenschap dan een Libische. De emotionele connectie richting Marokko is simpelweg groter dan naar Libië.” 

“Aan het einde zijn we allemaal mensen van de planeet aarde en moeten we elkaar uithelpen waar mogelijk.” 

– Ayoub Elsheikh

Als het aan Ayoub ligt is financiële hulp niet het beste wat Libië kan gebruiken. “Ik denk niet dat Libië per se financiële hulp nodig heeft, maar eerder expertise zoals in Nederland. Nederland beschikt over één van de beste infrastructuren van de hele wereld en dat kan Libië erg goed gebruiken. Hun kennis en aanpak van vechten tegen het water en het waterpeil is niet iets wat je kan kopen met geld. Ervaring heeft jaren nodig om op te bouwen.”  

“We hebben al deze jaren overleefd omdat gemeenschappen samenwerken. Stel morgen gebeurt er een enorme ramp in Nederland, dan zouden mensen over de hele wereld ook willen helpen. We moeten soms terugkijken naar de basis en kijken naar hoe we elkaar kunnen helpen overleven.”  

– Ayoub Elsheikh

Donatielink: https://ihhnl.org/doneer-nu/

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55