Nederlandse daken vol met Chinese zonnepanelen

Door Naomi van der Leeden

NEDERLAND, 8 september – 89 procent van de zonnepanelen die op onze Nederlandse daken liggen zijn geïmporteerd uit China. 60 procent van deze panelen worden meteen geëxporteerd naar andere landen. Dit vermeldt het Centraal Bureau van Statistiek. 

Tussen 2021 en 2022 is de Nederlandse importwaarde dubbel zo groot geworden. Het nam met ongeveer 70 procent toe in vergelijking tot het jaar hiervoor. Dit heeft voornamelijk te maken met de grote prijsstijging in 2022. De grote vraag naar zonnepanelen kwam door de stijgende energieprijzen en oplopende kosten van vervoer en grondstoffen. De Verenigde Staten is de op een na grootste importeur van zonnepanelen maar haalt deze niet uit China. Hierna volgen Brazilië, Duitsland en Spanje.

Groen Nederland

Meer dan de helft van de door Nederland ingevoerde zonnepanelen gaan na de invoer meteen door naar andere landen, vrijwel altijd binnen de EU. Het overige gedeelte wordt meteen in Nederland gebruikt of opgeslagen voor later. Nederland staat erom bekend dat het veel gebruik maakt van zonne-energie. Van alle landen in de EU had Nederland het hoogste opgestelde zonnestroomvermogen per inwoner in het jaar 2022. 

Duurzame handelspartner

Nederland importeert niet alleen zonnepanelen vanuit China maar ook lithium-ion-accu’s, een belangrijk onderdeel van elektrische auto’s. Daarnaast produceert China ook magneten voor windturbines voor Nederland.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55