Nederlandse huishoudens gaven in juli 0,4 procent meer uit aan goederen en diensten dan in juli 2022

Publicatiedatum:

NEDERLAND, 8 september – Huishoudens spendeerden in juli meer geld aan goederen en diensten dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het zou gaan om een stijging van 0,4 procent. In tegenstelling tot juli 2022 gaven zij meer geld uit aan diensten, maar minder aan goederen.

Er werden in juli 2,3 procent meer diensten afgenomen door consumenten, dan in juli 2022. Het zou gaan om diensten als verzekeringen, openbaar vervoer, een hapje eten buiten de deur en kappersbezoeken/evenementen. Deze bestedingen maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit. Hoewel er een stijging is in de bestedingen aan diensten, wordt er minder uitgegeven aan voedings- genotmiddelen – zowaar 3,9 procent minder dan in juli 2022. Ook aan duurzame goederen werd minder geld uitgegeven, 1,6 procent minder dan in juli 2022. Hierbij viel vooral op dat er minder spullen voor de woning, kleding en schoenen werden gekocht. 

Daling in bestedingen aan goederen

Hoewel Nederlandse huishoudens meer geld te besteden hadden voor diensten, is er minder geld uitgegeven aan goederen. Het gaat om een daling van 0,4 procent. Huishoudens gaven minder geld uit aan goederen zoals energie, motorbrandstoffen en artikelen voor persoonlijke verzorging. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...