Nepnieuws: ‘Jongeren kopen massaal caravans en campers’

Publicatiedatum:

Jongeren kopen niet massaal caravans en campers. De Kamper en Caravan Industrie (KCI) publiceerde afgelopen maandag een onderzoek waarin dit wel het geval zou zijn. Na onderzoek van Ey-Daily blijkt het maar om een groei van 1300 jongeren op de 1,8 miljoen jongeren in Nederland te gaan. De vierdaagse KCI beurs startte deze woensdag.  

“Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent”, aldus de Leo Diepemaat, woordvoerder KCI. Dat kwam maandagochtend uit in het persbericht via het ANP. Echter bezitten er in september 2023 nog geen vierduizend van de 1,8 miljoen jongeren een camper of caravan, dat is 0,21% van de jongvolwassenen. Het onderzoek van de KCI geeft een vertekent beeld van de werkelijkheid.

Er werden cijfers achtergehouden over de hoeveelheid jongeren, waardoor je als lezer belangrijke informatie mist. Er mag dan wel een procentuele stijging zijn van 53% t.o.v. 1,5 jaar geleden, maar we hebben het hier maar over een toename van 1300 jongeren. Dat de cijfers ‘overduidelijk’ laten zien dat het kamperen met een caravan of camper is ‘herontdekt’ door jongvolwassene, is simpel weg nietwaar.

Vakantie of woning?

Volgens Diepemaat gaat het alleen om campers en caravans die gebruikt worden om mee op vakantie te gaan en niet als vervanging van een woning. Jongvolwassene zouden campers en caravans kopen, omdat ze dan kunnen ‘gaan staan waar ze willen’. Ook zou een onafhankelijkheid van touroperators en lange wachtrijen op luchthavens een rol hebben gespeeld. Echter is dit nergens teruggevonden in het onderzoek.

Onderzoeker

Het onderzoek is uitgevoerd door Tom Huyskens van het bedrijf Typisch Tom. Hij werd ingehuurd door de KCI en is een communicatie en PR-expert. Huyskens stuurde het gehele onderzoek door naar Ey-Daily, waar dus uit blijkt dat het om een verschil van maar een paar jonge kampeerders gaat. De cijfers uit het onderzoek zijn van de RDW en de VWE. RDW heeft een cijfers doorgegeven aan Ey-Daily, dit ging om een tabel van op leeftijd geselecteerde caravan houders van dit jaar. De VWE heeft geen tijd meer gehad reactie te geven.

Reactie

Op de constatering dat jongeren niet massaal caravans en campers kopen reageerde Diepemaat: “Wij ervaren het wel, we staan op de beurs en er komen ook weer jongeren mensen binnen.” Diepemaat vertelt dat ze geen daling zien, maar wel een groei. Waarom ze het onderzoek gestart zijn en of dat te maken heeft met de start van de beurs deze woensdag werd niet duidelijk. Diepemaat legde in zijn antwoord vooral de focus op de ‘trend’ die ze zelf zien.

+ berichten
Vorig artikel
Volgend artikel

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...