Campagne Rotterdam: ‘Drugsgebruikers dragen bij aan de georganiseerde drugscriminaliteit’ 

De gemeente Rotterdam is 2 oktober gestart met een campagne. Hiermee willen ze drugsgebruikers bewust maken van hun bijdrage aan het criminele drugscircuit. Inwoners van de stad worden geconfronteerd met posters, zowel in het centrum als op sociale media. De campagne loopt tot en met het einde van oktober. 

Vraag om bewustwording 

Wie in het centrum van Rotterdam loopt, zal billboards tegenkomen met teksten zoals: ‘Er kleeft bloed aan jouw pil’ en ‘Jouw lijntje, zijn liquidatie.’ De gemeente hoopt dat mensen door deze harde, confronterende teksten het gesprek met elkaar aangaan. “We willen het besef aanwakkeren. Als mensen door deze campagne een paar keer gaan nadenken voordat ze een bestelling doen, is dat al winst”, zegt Tristan van Rijn, woordvoerder van wethouder Vincent Karremans. 

Normalisering van het drugsgebruik

Uit een rioolwateronderzoek is gebleken dat het drugsgebruik in Nederland fors is toegenomen. Rotterdammers gebruiken gemiddeld 5.000 lijntjes cocaïne per dag. Daarnaast is het gebruik van XTC, in vergelijking met het vorige onderzoek uit 2021, met 63% gestegen. Drugsgebruik lijkt steeds normaler te worden in de samenleving, volgens de campagnevoerders.  

Niet verantwoordelijk

Van Rijn benadrukt hoe belangrijk de nuance bij deze campagne is. Drugsgebruikers zijn niet verantwoordelijk voor de daden van drugscriminelen, zoals een liquidatie of explosie. Maar ze dragen wel bij aan de maatschappelijke gevolgen omdat ze hun geld eraan uitgeven. Denk aan alle liquidaties, ontploffingen en schietpartijen die in verband worden gebracht met drugscriminaliteit. “Elke cent die je aan drugs uitgeeft, komt in de zakken van iemand die bereid is om te moorden voor de handel”, legt de woordvoerder uit. “Wij criminaliseren niemand die af en toe drugs gebruikt, maar we wijzen diegene wel op het negatieve effect op de samenleving.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55