Toename van aantal faillissementen in de Nederlandse horeca

Publicatiedatum:

24 oktober meldde dagblad De Limburger dat er twee Limburgse horecazaken genoodzaakt waren faillissement aan te vragen. Deze twee eetgelegenheden zullen echter niet de laatste zijn; de Koninklijke Horeca Nederland ziet de laatste tijd een toename van het aantal faillissementen in heel het land.

Volgens Christiaan Fijen, regiomanager Limburg van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zullen er ongetwijfeld nog meer horecagelegenheden omvallen. De reden kan voor iedere zaak verschillend zijn.

Sterk stijgende kosten

Volgens een landelijke woordvoerder van KHN heeft de horeca, net als vele andere sectoren in de Nederlandse economie, last van alsmaar stijgende kosten. Deze stijging heeft vooral betrekking op de inkoopkosten en de energiekosten. In veel gevallen hebben horecazaken ook te maken met sterk gestegen huurkosten, omdat de jaarlijkse stijging van de huurkosten is gekoppeld aan de consumentenprijsindex (de prijsontwikkeling van goederen en diensten gebruikt voor consumptie).

Coronasteun terugbetalen

Een andere reden voor de toename van de faillissementen heeft te maken met de coronasteun. Veel horecagelegenheden hebben in coronatijd veel geld van de overheid ontvangen als een soort steuntje in de rug. De coronatijd is nu voorbij, dus de steun moet weer terugbetaald worden door de ondernemers. Dit terwijl ze financieel eigenlijk nog niet zijn hersteld van de crisis, zegt de woordvoerder van KHN. Tevens moeten sinds 1 oktober 2022 de belastingschulden weer betaald worden, nadat het vanwege de coronatijd een tijd lang mogelijk was om daarvoor uitstel aan te vragen.

Financieel zware tijden

In veel gevallen kunnen ondernemers de gestegen kosten niet volledig aan de klant doorberekenen, waardoor ze onder de streep minder winst maken. Dit zorgt er ook weer voor dat veel ondernemers het financieel nog altijd zwaar hebben. Tevens legt de woordvoerder uit dat de KHN regelmatig van ondernemers hoort dat de banken hen vanwege de (hoge) schulden geen lening meer kunnen verstrekken. Alle benoemde factoren gecombineerd maakt dat het aantal horecafaillissementen de laatste tijd toeneemt. In welke regio de meeste plaatsvinden, kon de woordvoerder niet zeggen. De website faillissementsdossier.nl geeft daarentegen wel een indicatie voor het aantal faillissementen in een regio. Volgens hun cijfers blijkt dat er in de laatste drie maanden (juli tot en met september van dit jaar) veertien faillissementen zijn uitgesproken. Daarbij zijn de provincies Utrecht en Noord-Brabant koploper met elk drie uitgesproken faillissementen.  

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...