Vakbond CNV niet eens met de eisen van het FNV

UTRECHT, 18 september 2023 – Federatie Nederlandse Vakbond (FNV) maakte eerder vandaag bekend een minimumloon te eisen van 16 euro per uur. Dit heeft het bestuur van de bond besloten. Daarnaast wil de vakbond een loonsverhoging van 5 tot 14 procent afdwingen. ”Hier zijn we het totaal niet mee eens”, meldt Manon van Essen, woordvoerder van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV).

Ondanks dat de inflatie lager is dan een jaar geleden, vindt de FNV dat er nog schade aan de koopkracht moet worden goedgemaakt. Eerder dit jaar is het de vakbond al meermaals gelukt om hoge loonstijgingen af te dwingen middels stakingen. De keuze om het minimumloon te verhogen ligt uiteindelijk bij de politiek, maar het FNV wil daar vanuit zijn rol aan de cao-tafels al zelf op inzetten.

Nivellering niet wenselijk

Van Essen vertelt dat het niet verstandig is om zulke eisen te stellen. ‘’Dit zou betekenen dat het hele loongebouw vanaf onder in elkaar gedrukt wordt. De mensen die meer verdienen dan het minimumloon zullen hierdoor hetzelfde gaan verdienen als mensen die nu hieronder zitten. Hierdoor kom je niet uit met de loonruimte die je hebt. Om dit te corrigeren zul je moeten nivelleren. Verdere nivellering vinden wij niet wenselijk.’’

Vorig jaar is dit op de meeste cao-tafels wel gebeurd. Dit kwam vooral door de hyperinflatie. ‘’Dit was een bijzondere situatie waarin we zeiden dat nivellering rechtvaardig is. Wij denken daar principieel anders over dan FNV. Het FNV is simpelweg een andere bond met een andere achtergrond.’’ Uiteindelijk zal het FNV en de CNV toch met elkaar rond de tafel komen en tot een gezamenlijke overeenkomst komen. Maar voor nu gaan de twee vakbonden nog niet met elkaar in gesprek, aangezien ze beide andere overtuigingen hebben over dit onderwerp.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55