Den Bosch dit jaar minder fijne woonplaats

Den Bosch is dit jaar 8 plaatsen gezakt op de woonaantrekkelijkheidsindex van onderzoeksbureau Atlas. Vorig jaar stond de stad op plek 12 van de 50 grootste gemeenten die werden onderzocht, maar dit jaar is de stad naar plek 20 gedaald. Volgens Atlas ligt de daling op de lijst niet aan de stad zelf, maar aan iets anders.

“De reden hiervoor is dat we een grote herziening van het model hebben uitgevoerd,” laat Marten Middeldrop, senior onderzoeker bij Atlas, weten. “Het onderliggende model voor de woonaantrekkelijkheidsindex dat de afgelopen jaren in de Atlas werd gehanteerd, is inmiddels ruim twintig jaar geleden ontwikkeld. Woonvoorkeuren kunnen veranderen en er zijn steeds meer openbaar toegankelijke gegevensbestanden, daarom hebben we dit jaar het model achter de woonaantrekkelijkheidsindex herzien.” Door deze verandering kunnen de scores van de gemeenten in de lijst afwijken.

Indicatoren

Op veel indicatoren is Den Bosch hetzelfde gebleven, maar er zijn een aantal factoren in de ranglijst veranderd. Middeldorp: “Ten opzichte van andere Nederlandse steden is Den Bosch de afgelopen jaren vooruit gegaan op het gebied van veiligheid en woonomgeving, maar heeft terrein verloren op het gebied van voorzieningen.” Toch doet de stad het over het algemeen nog steeds goed op het gebied van voorzieningen. Wel scoort ze slecht op de indicator (universitair) onderwijs.

Gemeente

De gemeente Den Bosch is bekend met de lijst van Atlas, maar maakt er geen gebruik van. Volgens communicatiemedewerker Gevers kan de daling in voorzieningen te maken hebben met de verbouwing van het theater Aan de Parade. De lage score op onderwijsgebied kan komen doordat er weinig studenten zijn in Den Bosch. “We zijn een stad met behoorlijk wat onderwijsaanbod, ook redelijk breed, maar wij zijn geen studentenstad. Dus als je ons vergelijkt met de rest, staan wij nooit bovenaan in verhouding tot andere steden.”

Investeren

Via eigen onderzoeken houdt de gemeente de woningmarkt in de gaten. Ze monitoren zowel in het sociaal domein als in het domein van prettig wonen. “Wij willen een aantrekkelijke woonstad zijn voor iedereen, met mooie voorzieningen en een gezonde leefomgeving, want daar investeren we best veel in op dit moment. En met het oog op betaalbare passende woningen trekken we ook aan de kar, want ook in Den Bosch is er een grote vraag naar betaalbare woningen,” aldus Gevers. Dus als je toch besluit om in Den Bosch te gaan wonen, zullen er volgens de plannen van het huidige bestuur vóór 2026 veel betaalbare woningen bijkomen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...