Dick Schoof nieuwe kandidaat premier: ex-AIVD en partijloos

Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Wilders noemt hem een hele goede kandidaat: “Juist omdat hij geen lid is van een partij. Hij staat boven de partijen.” Maar wie is Dick Schoof nou eigenlijk? Ey! Daily zet het voor je op een rij.

Op dit moment is Schoof de topambtenaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De formerende partijen hadden eerst Ronald Plasterk naar voren geschoven als kandidaat. Hij moest zich al snel terugtrekken nadat bekend werd dat Plasterk mogelijk de verwerving van patenten heeft verduisterd. In een verklaring noemde hij de aantijgingen ‘belemmerend voor mijn eventuele functioneren als minister-president.’

Loopbaan in veiligheid

Nu komt de coalitie met een nieuwe, maar bij vele jongeren een onbekende naam. Dick Schoof, volledige naam Hendrikus Wilhelmus Maria, is 67 jaar en is secretaris-generaal bij Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij de directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat deed hij van november 2018 tot maart 2020.

Hij kreeg vooral bekendheid bij het publiek voor zijn rol in het onderzoek naar het neergehaalde vliegtuig MH17 in 2014. Toen werkte hij als de baas van het Nationaal Coördinator Terorrismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Verder kreeg Schoof de taak om een nieuwe Nationale Politie te vormen.

Past bij hoofdlijnenakkoord

De vier partijen bereikten half mei een hoofdlijnenakkoord. Het nieuwe extraparlementaire ‘programkabinet’ moet die plannen verder uitwerken. In het akkoord staat onder andere een strenger asielplan: de spreidingswet wordt afgeschaft, mensen zonder geldig verblijfstitel worden uitgezet en de instroom van asielzoekers moet maximaal worden teruggedrongen.

Bij deze plannen past Schoof het meest. Hij was van 1999 tot 2003 hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Na deze functie was hij project-directeur-generaal voor de Vreemdelingenwet 2000. Dat is een wet dat de toegang en toelating van vreemdelingen regelt. Daaronder valt ook het uitzetten van mensen zonder verblijfsvergunning.

Zelf is Schoof geen lid van een partij momenteel. Hij was jarenlang lid van de PvdA, maar heeft sinds kort zijn lidmaatschap opgezegd. In een interview in de Groene Amsterdammer heeft hij gezegd dat hij een PVV-regering met vertrouwen tegemoet ziet.

Schoof schuift aan tafel

Richard van Zwol is de formateur die de ministerploeg moet samenstellen. Dinsdagmiddag ontvangt hij Dick Schoof. Einde van de middag volgt er een persconferentie.

De afgelopen twee weken hebben Geert Wilders (PVV) , Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) met Van Zwol gesproken over een nieuwe kandidaat-premier. De PVV mag als grootste partij een naam voordragen voor de minister-president.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...