Duizend dagen oorlog in Oekraïne, ook voor kinderen: ”je moet vertrouwen proberen te winnen”

Het is vandaag precies duizend dagen geleden dat Rusland besloot Oekraïne binnen te vallen. In die tijd heeft de oorlog een enorme impact gehad op de inwoners. Een groot deel van de bevolking is vertrokken naar andere Europese landen, waaronder Nederland. Welke impact heeft het conflict op de allerjongsten onder de vluchtelingen?

Luister dit artikel ook als reportage!

Ruim 125.000 Oekraïners zijn sinds de start van de oorlog naar Nederland gevlucht. Samen zouden ze een stad ter grootte van Dordrecht kunnen bewonen. Veel van die inwoners zijn kinderen en hebben extra aandacht nodig in hun zoektocht naar een nieuw bestaan. Sharon Zoetemelk is pedagogisch medewerker bij Kinderdagverblijf Het Dol-Fijn in Wassenaar, heeft een tijd met deze kinderen gewerkt. Maar hoe ga je te werk met gevluchte en getraumatiseerde kinderen?

Zoetemelk vertelt over de ervaring met het werken met getraumatiseerde kinderen in de leeftijd 0 tot en met 12 jaar. “Als eerste moet je het vertrouwen van de kinderen winnen. Je probeert ze op schoot te nemen, of een knuffeltje te geven die ze bij zich mogen houden. Of we leggen boeken en spoelgoed neer wat herkenbaar is uit hun land. We leggen vooral heel veel speelgoed neer. Om te kijken of ze het leuk vonden om alsnog te gaan spelen met elkaar. De oudere kinderen waren wel getraumatiseerd. Van harde geluiden konden zij wel enorm van schrikken. Met het doen van spelletjes moesten wij daar wel enorm op letten”.

Communiceren via de telefoon

De pedagogische medewerkers hadden tijdens hun werk wel een enorme uitdaging. De communicatie ging totaal anders dan met Nederlandse kinderen, omdat de Oekraïense kinderen zowel de Nederlandse als de Engelse taal niet beheersen. “Wij gebruikten heel veel Google Translate. De kinderen konden hun vragen het Oekraïens inspreken, met de vertaalknop kon ik het laten vertalen naar het Nederlands. En zo ook andersom. Soms was het ook een beetje wijzen met handen en gebaren om te kunnen communiceren”, vertelt Sharon ons over de communicatie met de Oekraïense kinderen.   

Veel steun van vrijwilligers

Sharon vertelt dat ze soms wel honderd kinderen op één dag over de vloer had. Er waren enorm veel vrijwilligers aanwezig in de Den Deyl School die de kinderen en de Pedagogisch Medewerkers veel ondersteunden. “Er waren vrijwilligers van het Rode Kruis en allerlei andere instanties die zorgde voor al het eten en drinken. Wij konden met de kinderen spelen en deden activiteiten met de kinderen”, sluit Zoetemelk af.

Hoe nu verder?

Hoe de volgende duizend dagen eruit zien voor de Oekraïners, is echter bijna niet in te schatten. Het nieuwe Nederlandse kabinet lijkt de regels voor asielprocedures alleen maar strenger te maken en probeert aan te sturen op een terugkeer naar het land van herkomst. Maar of dat er op korte termijn in zit, tijdens de oorlog met Rusland? Daar heb je eigenlijk een glazen bol voor nodig. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

41% van de onbedoeld zwangere vrouwen geen anticonceptie gebruikt

“Wij zien inderdaad dat een groot aantal vrouwen geen...

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...

Brabants onderonsje eindigt zoals het begon

Het Brabantse onderonsje tussen Helmond Sport en FC Den...

Van Dale schrapt verkiezing ‘Woord van het Jaar 2024’: voor het eerst geen publiekelijke stemming

Van Dale Uitgevers heeft besloten de jaarlijkse Woord van...