EK Waterpolo in Eindhoven smaakt naar meer: ‘We dromen groot’ 

Ondanks zeven weken geleden pas de knoop werd doorgehakt dat het EK Waterpolo in Eindhoven zou plaatsvinden, is het toch een groot succes. De Oranjevrouwen zijn ongeslagen de groepsfase doorgekomen en in de kwartfinale moest Groot-Brittannië eraan geloven na een galavoorstelling: 25-6. 

De afgelopen jaren was het EK Waterpolo altijd op één plek. European Aquatics wees de editie van 2024 toe aan de Israëlische kustplaats Netanya. Na het uitbreken van de oorlog met Hamas moest er worden uitgeweken naar een andere locatie voor de mannen en vrouwen. Eindhoven nam de organisatie over voor het vrouwentoernooi.  

Uitverkocht
Pas half november was er groen licht voor de organisatie. Met de feestdagen voor de deur was het een hele uitdaging om het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion op tijd gereed te krijgen. Toch is het gelukt. Carlijn Hofland van KNZB vertelt: ‘Gelukkig hebben we met House of Sports een hele fijne partner gevonden die kon ondersteunen bij alle logistieke uitdagingen. We zijn heel tevreden over het verloop van het toernooi. Afgelopen weekend waren alle 2500 kaarten verkocht. Vanwege het tijdstip is het nu wat rustiger, maar voor de halve finale en finale zijn nog slechts enkele kaarten verkrijgbaar.’  

Nu zit mijn familie allemaal op de tribune, dat is fantastisch

Nina Ten Broek

Door het schema speelde Nederland op een ongunstig tijdstip, toch waren er nog honderden toeschouwers. Ook voor Nederlandse waterpolofans is het maar wat leuk dat het EK naar Nederland werd verplaatst: ‘We zouden nooit naar Kroatië rijden hiervoor, nu was het slechts een uurtje dus dat kwam goed uit,’ vertelde Seppe Korse die met zes man sterk op de tribune zat. ‘Mijn vrienden hebben niks met waterpolo, maar ik heb ze allemaal mee kunnen krijgen.’  

EK organiseren haalbaar
De volledig in oranje uitgedoste Ronald de Jong speelt zelf geen waterpolo maar vindt dit spektakel prachtig. ‘Ik had alleen de kwartfinale op de planning staan maar als Nederland in de finale staat, ga ik ook proberen om daarbij te zijn.’ Ook voor de speelsters zelf is het een feest om in eigen huis te mogen spelen. ‘Ik speel zelf in Spanje, dus dan komt er niet vaak iemand kijken. Nu zit mijn familie allemaal op de tribune, dat is fantastisch,’ zegt speelster Nina Ten Broek. 

Ondanks de hectische voorbereiding in een krappe tijd smaakt het toernooi in Eindhoven naar meer. Het sportcentrum gaat ook komende jaren uitbreiden met nog een bad erbij. Daardoor zal er genoeg water zijn om zowel het mannen en vrouwentoernooi te organiseren. ‘Ja, natuurlijk willen we dit nog een keer. Een EK of WK? We dromen altijd groot. Met de verbouwingen die op de planning staan, is het in ieder geval haalbaar’, zegt Carlijn Hofland.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...