De carrière van Duits voetballegende Franz Beckenbauer

De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer is zondag in het bijzijn van zijn familie op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijd ernstig ziek. ‘Der Kaiser’ wordt door velen gezien als de beste Duitse voetballer aller tijden.

Bayern München

Beckenbauer begon zijn profcarrière bij Bayern München. In 1965 wist hij als jongeling met Bayern te promoveren naar het hoogste niveau in Duitsland en vier jaar later, won hij zijn eerste landstitel met de club. Daar bleef het niet bij, hij voegde hier nog drie landstitels en vier DFB Cups aan toe. Beckenbauer beperkte zijn succes echter niet alleen tot landelijk niveau: samen met Bayern scoorde hij een hattrick aan Europa Cups (nu Champions League). Hij won de prijs namelijk drie keer op rij in 1974,1975 en 1976. Tijdens zijn periode bij Bayern werd Beckenbauer twee keer benoemd tot beste voetballer van het jaar, in 1972 en 1976. Uiteindelijk speelde hij 582 wedstrijden voor de club, daarin scoorde hij 74 keer en gaf hij 75 assists.

Nationale Elftal

In 1965 maakte Beckenbauer op 20-jarige leeftijd zijn debuut voor het nationale elftal, terwijl hij nog maar zes wedstrijden op het hoogste niveau had gespeeld bij Bayern München. In 1971 was hij voor het eerst aanvoerder, en dat is waar het echte succes begon. De West-Duitsers wonnen onder leiding van Beckenbauer in 1972 het Europees Kampioenschap in België en twee jaar later, trokken zij dit succes door tijdens het WK in eigen land. De West-Duitsers waren vooraf favoriet, maar het Nederlands elftal onder leiding van Cruijff maakte tijdens het toernooi veel indruk. Deze twee teams ontmoette elkaar dan ook in de finale van het toernooi, ondanks de vroege voorsprong van Nederland trok West-Duitsland aan het langste eind. Hierdoor werd ‘Der Kaiser’ voor het eerst als wereldkampioen gekroond. Beckenbauer speelde in totaal 103 wedstrijden voor het nationale elftal.

Libero

Beckenbauer vervulde een unieke rol op het veld, namelijk die van een Libero. Een Libero is een verdediger die zich niet alleen beperkt tot zijn verdedigende taken maar vaak het middenveld indribbelt en met creatieve passes van achteruit, linies van de tegenstander probeert te breken. Beckenbauer excelleerde in deze rol, die in het moderne voetbal steeds minder zichtbaar is. Beckenbauer speelde na zijn periode in München nog voor de New York Cosmos en voor HSV, ook hier pakte de verdediger prijzen.

Coach

Na het WK van 1990 voegde Beckenbauer zich in een uniek rijtje, hij leidde West-Duitsland als coach naar de wereldtitel in Italië. Hiermee werd hij de tweede persoon die zowel als speler én als coach het WK wist te winnen. Mario Zagallo ging hem namens Brazilië voor, en in 2018 kon ook Fransman Didier Deschamps zich bij het unieke gezelschap voegen. Verder trainde Beckenbauer nog Olympique Marseille en Bayern München, in 1994 won hij met laatstgenoemde de Duitse landstitel.

Foto: ANP

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55