‘S-HERTOGENBOSCH- Vandaag in de rechtbank ging meneer S. in hoger beroep tegen zijn eerder opgelegde straf van 120 uur taakstraf en een rijontzegging van zes maanden. Een Poolse man uit Bergen op Zoom, die in 2023 een voetganger ernstig verwondde bij een verkeersongeval. Wat begon als een rit naar de tandarts eindigde in chaos: een traumahelikopter, zwaar letsel en levenslange gevolgen voor het slachtoffer: “Mijn vrouw is nog steeds niet de oude en dat zal ze ook niet meer worden.”
De toedracht
Het ongeluk vond plaats op 5 april 2023 toen de verdachte met zijn bromfiets twee fietsers probeerde in te halen en daarbij een voetganger aanreed. Het slachtoffer, een 51-jarige vrouw, liep samen met een vriendin over het fietspad. Getuigen verklaren dat de verdachte met een “behoorlijke snelheid” reed en niet afremde bij het inhalen.
De verdachte hield vol dat hij dacht genoeg ruimte te hebben om in te halen, terwijl de getuigen (fietsers) en het slachtoffer (wandelaar) verklaren op dezelfde hoogte van het fietspad te zijn geweest. Volgens deze verklaringen zou het voor de verdachte onmogelijk zijn geweest om de inhaalmanoeuvre op een veilige manier uit te voeren.
Uit de zitting bleek al snel dat de verdachte niet op dit fietspad had mogen rijden. De officier van justitie was hier duidelijk over: “Feitelijk had die voetganger daar mogen lopen, en had u daar niks te zoeken.” De verdachte gaf aan niet op de hoogte te zijn geweest van het verbod, omdat er volgens hem geen borden stonden die dit duidelijk maakten.
Spreekrecht
De echtgenoot van het slachtoffer deed beroep op zijn spreekrecht. Hier beschreef hij hoe het ongeluk hun leven blijvend veranderde: “Mijn vrouw is nog steeds niet de oude en dat zal ze ook niet meer worden.”
Het slachtoffer kan haar werk niet volledig hervatten en binnen het gezin zijn de gevolgen van het ongeluk nog altijd voelbaar. De echtgenoot zelf benadrukte de impact van het ongeluk. “Wij moeten nog steeds dagelijks rekening houden met uw roekeloos gedrag destijds.”
De verdediging
De advocaat van de verdachte stelde dat zijn cliënt niet volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor de botsing. Hij pleitte voor vrijspraak of anders een geldboete in plaats van een werkstraf of rijontzegging. Hij wees op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte: een werkloze man met kinderen in Zandvoort, die hij zonder rijbewijs moeilijker kan bezoeken. Hierdoor is de verdachte het niet eens met een rijontzegging.
De verdachte toonde spijt aan het slachtoffer tijdens de zitting, maar de verdachte beschouwt het incident als een ongeluk. Hij vertelde dat het niet met opzet gebeurd is.
De eis en verdere verandering
De officier van justitie eiste een zwaardere straf dan in de eerste uitspraak: 150 uur taakstraf, met als alternatief 60 dagen hechtenis en een rijontzegging van 8 maanden.
De rechtbank doet uitspraak op 11 december 2024 om 13:30 uur.