Holocaustmuseum heeft geen spijt van komst Israëlische president 

Het Nationaal Holocaustmuseum heeft geen spijt van de komst van Isaac Herzog. Dat vertelt Niels Peeters, floormanager bij het museum. De president van Israël was zondag aanwezig bij de opening van het museum. Het bezoek van Herzog leidde tot hevige protesten. Hoewel het bestuur zijn komst na de ontwikkelingen in Gaza heeft heroverwogen, besloot het museum toch vast te houden aan zijn aanwezigheid. Dit vanwege Herzog zijn rol als vertegenwoordiger van Holocaust-overlevenden en hun nazaten in Israël. 

Demonstratie in Amsterdam om komst Israëlische president Herzog -ANP RAMON VAN FLYMEN

Wanneer de Israëlische afgezant zondagmiddag aankomt wordt hij door een groep pro-Palestina protestanten uitgejoeld. Herzog wordt internationaal bekritiseerd om zijn rol in het Israëlisch-Palestijns conflict. Eind vorig jaar schreef de president in het Hebreeuws ‘Ik vertrouw op je’ op een granaat die later afgevuurd werd op Gaza. Ook zei hij geen onderscheid te maken tussen normale mensen in de Gazastrook en strijders van Hamas: ”De hele natie is verantwoordelijk”.  

Hoewel het museum zijn komst nog heeft heroverwogen, staan ze achter hun besluit. “Hij was afgelopen zomer al uitgenodigd, voordat de oorlog begon. In Israël wonen nog veel mensen die direct betrokken zijn met de holocaust. Denk aan overlevenden of hun kinderen. Herzog wordt daar gezien als hun vertegenwoordiger.” Het museum heeft dan ook zeker geen spijt van zijn komst, vertelt Peeters. “Overal is gezegd hoe belangrijk het is dat er vertegenwoordigers bij zijn. Hij is het staatshoofd van dat land, dus is het belangrijk dat hij erbij is. De president van Oostenrijk en een vertegenwoordiger van Duitsland waren er ook.” 

Opening voor publiek 

Nadat het Nationaal Holocaustmuseum afgelopen zondag geopend werd, werden gisteren de eerste bezoekers verwelkomd. Zo’n vijfhonderd mensen kwamen op de eerste dag een bezoek brengen. In het museum wordt het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland aan de hand van voorwerpen, foto’s en video’s verteld. Op de eerste dag kwamen vooral toeristen. Floormanager Niels Peeters denkt dat dit voornamelijk komt door de vele mediabelangstelling. “We hebben natuurlijk enorm veel publiciteit gehad in de afgelopen weken. Al was dat niet altijd positieve aandacht.”  

Bezoekers noemen het museum ‘indrukwekkend’ en ‘iets wat iedereen een keer zou moeten bezoeken’. Echter zijn er ook mensen die er meer van hadden verwacht. Zo vertelt een Amerikaanse toerist niet veel nieuws te hebben geleerd over de holocaust na zijn bezoek. Voor Peter en Peggy Haens geldt dit niet. Zei wisten al veel te vertellen, maar hadden ook nog nieuwe dingen geleerd na hun bezoek. ”We wisten niet dat Joden zo slecht werden behandeld nadat ze terugkwamen van de kampen. Hun huizen waren soms al na een week verkocht.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...