Kriebels in de buik; ook bij basisschool de Hoogakker

Publicatiedatum:

Het is de negentiende keer dat “De week van de Lentekriebels” wordt gehouden. Elke basisschool heeft een verplichting om kinderen respectvol te leren om te gaan met seksualiteit binnen de samenleving. Hoe ze dit doen is een eigen keuze. Dit jaar wordt er bij de Lentekriebels extra aandacht besteed aan Online Weerbaarheid. Op Nutsbasisschool de Hoogakker, vestiging Blokmoeren zijn ze open over dit thema.

“Online Weerbaarheid” is gekozen na overleg met de kindertelefoon, liet Rutgers weten aan de NOS. In de leeftijdsgroep van 8 tot 18 jaar ontvangt de Kindertelefoon dagelijks ongeveer dertig oproepen met vragen met betrekking tot online kwesties. Deze gesprekken kunnen gaan over diverse onderwerpen, zoals sexting of het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s door anderen. Volgens onderzoek van Rutgers heeft twee derde van de kinderen tussen 9 en 12 jaar oud weleens naaktbeelden gezien.

Wanneer kinderen te maken krijgen met deze situaties leggen ze vaak de schuld bij zichzelf, vertelt leraar Serge van Meer: “kinderen voelen zich schuldig, ze denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan.” Het bespreekbaar maken van Online Weerbaarheid heeft heel erg te maken met de klassenomgeving, vertelt lerares Ankie de Booij: “als je als leerkracht een veilige omgeving kan creëren, dan durven kinderen ook meer te vragen.” Hoe de lessen aangepakt worden ligt ook erg in wat voor type groep je hebt, legt Serge uit: “op het moment dat je begonnen bent weet je pas hoe ver je kan gaan en wat er besproken kan worden.”

“op het moment dat je begonnen bent weet je pas hoe ver je kan gaan en wat er besproken kan worden.”

Serge van Meer, leraar groep 8 basisschool de Hoogakker

Campagnefilmpje

Over het onderwerp “Lentekriebels” verschijnen grijnzen op de gezichten van een groepje jongens uit groep 7 van de Hoogakker. De sfeer verandert opeens wanneer er begonnen wordt over het campagnefilmpje van KPN met de boodschap ‘Denk na voor je doorstuurt.’ Onder de muziek van zangeres Meau is hier het verhaal te zien van een meisje wiens leven op de kop staat nadat haar intieme foto is doorgestuurd. Er ontstaat een stilte in de ruimte wanneer de drie jongens over de videoclip beginnen. “Het is niet slim, want er is heel veel kans dat zulke dingen gaan gebeuren,” Vertelt er eentje uit de groep, waarop de andere antwoord dat ze onder druk stond om de foto te versturen: “ja maar, er werd ook wel aan haar gevraagd: stuur de jouwe dan.”

Kerndoel 38

Directrice van de Hoogakker, Sandra Smits, vertelt dat je als basisschool verplicht moet voldoen aan kerndoel 38. Dit kerndoel omschrijft dat kinderen leren over geestelijke stromingen, maar ook het leren omgaan met diversiteit en seksualiteit. Voor het laatste is de lesmethode Lentekriebels ontwikkeld, maar basisscholen zijn vrij om zelf te bepalen hoe ze kinderen hierover voorlichten. Op de Hoogakker krijgen kinderen les via lespakket Kriebels in de buik. Dit zijn zo’n vijf lessen die elk een ander onderwerp tackelen. 

Hoewel kerndoel 38 op basisscholen sinds eind 2012 een verplichting is in Nederland, merkt Serge dat niet elke ouder achter de lessen staat en dit voor problemen kan zorgen. Hij vertelt over een Irakees meisje in zijn klas een paar jaar geleden, waarvan de ouders seksuele voorlichting een absolute no-go vonden. “Het kind gaat de klas uit op het moment dat ik les ga geven.” Het blijft een lastig onderwerp, vindt hij. “Moet je dit zomaar laten gaan?” Het is een gemiste kans om kinderen een breder wereldbeeld te geven, vindt hij. “Ik kan als leerkracht kinderen een nieuwe denkwijze laten zien”, aldus Serge. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...