Rijen van mensen voor het afscheid van Erwin Olaf 

Publicatiedatum:

Mensen die graag afscheid willen nemen van fotograaf Erwin Olaf Springveld kunnen dat vandaag doen in de Amsterdamse Westerkerk. Erwin Olaf overleed vorige week woensdag plotseling op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie.  

Beeld: Fee Roelofsen

Erwin Olaf Springveld werd op 2 juli 1959 geboren in Hilversum. De jonge Springveld besloot om journalistiek te studeren in Utrecht. Hier ondervond hij zijn passie voor fotografie. Hij werd na zijn opleiding fotojournalist, maar dit was van korte duur. Erwin Olaf besloot om eigen creaties te maken. Hij experimenteerde gewaagd met zwart-wit foto’s, met veel naakt en modellen in allerlei soorten en maten. 

In 1988 had Erwin zijn internationale doorbraak als fotograaf met het werk chessmen. In deze fotoserie zie je voornamelijk oudere, forse, naakte vrouwen en kleine mensen in seksuele bondage kleding. Rond de jaren 80 en 90 was Erwin Olaf vooral gefocust op thema’s zoals macht en erotiek.  

Olaf was daarentegen ook een van de gezichten van de emancipatie- en homobeweging in Nederland. Op zijn zestigste verjaardag werd hij geridderd voor zijn “toonaangevende foto’s en zijn inzet voor de LHBTIQ+ gemeenschap.” 

In 1996 werd longenfyseem bij hem vastgesteld. De ziekte speelde in de laatste jaren van zijn leven een steeds grotere rol. Olaf overleed op 20 september vrij plotseling op 64-jarige leeftijd in het Universitair Medisch Centrum in Groningen, nadat hij paar weken daarvoor een longtransplantatie had ondergaan. 

Aanstaande woensdag wordt er afscheid genomen van de fotograaf in een besloten kring. Meld de familie in een rouwadvertentie in de Volkskrant. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...