Beukenbomen in gevaar door droogte

De beukenboom kan zich maar moeilijk aanpassen aan ons huidige klimaat. Vanwege de droge zomers en hevige regenbuien is de conditie van veel beukenbomen verslechterd. Hierdoor wordt er door boswachters al langzaam gekeken naar een alternatief: “De lindeboom kan veel beter tegen ons huidige klimaat”.

In het Utrechts landschap is boswachter Jacqueline van Dam al een aantal dagen bezig met het verwijderen van meer dan honderd beukenbomen, vanwege de verslechterde conditie. Deze zieke en dode bomen zullen vervangen worden door nieuwe bomen, maar dit zullen misschien niet alleen maar beukenbomen worden. “We moeten ook rekening houden met de toekomst”, zegt van Dam, doelend op de klimaatverandering. “De bomen die we nu willen gaan planten, zullen het vocht veel beter kunnen vasthouden”. Zo zou onder andere de lindeboom beter bestand zijn tegen ons huidige klimaat.

Beukenboom in gevaar

Afgelopen jaren hebben wij veel last gehad van droge zomers. Volgens de boswachter heeft dit veel invloed gehad op de beukenboom. Vanwege de droge zandgrond, waarin de boom groeit heeft hij veel moeite met het vasthouden van water.

En dat zien we terug in de rest van de natuur in de Nederlandse bossen. “Veel dieren leven in die bomen”, aldus van Dam. “Als de conditie van die bomen meer verslechterd, hebben zij geen leefruimte meer”.

Van uitsterven geen sprake

Toch hoeven we ons volgens van Dam geen zorgen te maken over het uitsterven van de beukenboom. “Ik ga ervan uit dat wij altijd beukenbomen zullen blijven planten”, stelt de boswachter gerust. “Het gaat slechter met de boom, maar het echte uitsterven gaan wij voorlopig niet meemaken”, sluit ze af.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...