De Bijenkorf begint duurzaam initiatief ‘de Tweede Kans’


Sinds deze week is de Bijenkorf begonnen met het verkopen van kleding met het label ‘tweede kans’. Dit houdt in dat kleding die niet meer als nieuw verkocht kan worden door beschadigingen, alsnog een tweede leven krijgt door dit met korting te verkopen. Binnen no-time waren de artikelen uitverkocht. 

Het initiatief is onderdeel van de de duurzaamheidscampagne ‘De Toekomst is Groen’ die het luxe warenhuisketen ongeveer twee jaar geleden startte. Steeds meer winkels en modehuizen worden zich bewust van het feit dat duurzaamheid de toekomst is. In de wereld van fast-fashion wordt er vandaag de dag meer kleding verspild en weggegooid dan ooit te voren. Toch duiken er steeds meer alternatieven op om gedragen of beschadigde kleding een tweede leven te geven.

Niet de enige

Maar de Bijenkorf is niet de enige die met dergelijke duurzame oplossingen komt voor tweedehandskleding. Winkelketen H&M hanteert een soortgelijk beleid. Bij het Zweedse winkelketen kun je sinds 2019 zelfs tijdelijk kleding huren. Een interessante en duurzame oplossing om kledingverspilling tegen te gaan. Volgens mode-expert en stylist van De Bijenkorf, Ron Weil zou dit best wel eens de toekomst kunnen worden. ‘In de huidige fashion-wereld ontstaan steeds meer microtrends die door hun korte duur steeds moeilijker bij te houden zijn. Is een bepaalde schoen of broek nu in de mode, dan zou het zo volgend jaar al weer uit de mode kunnen zijn. Juist hiervoor denk ik dat het huren van kleding een mooie oplossing kan bieden.

Bewuste trend

Volgens de Rotterdamse kleermaker Samir Bakir die ook samen werkt met het luxe warenhuisketen is tweedehands kleding echt een trend. ‘Ik krijg steeds meer klanten in mijn atelier die vintage kleding kopen en dit laten repareren of vermaken. Het is een stuk leuker en goedkoper dan het kopen van nieuwe kleding; niet alleen voor mij maar ook voor de klant. Soms ben ik bezig met een broek uit de jaren 70 en soms met een overhemd uit de jaren 90, echt alles komt voorbij.’’ Het is volgens Samir een manier van bewuster leven.

Een van de tips die Ron Weil de consument graag nog mee zou willen geven is dat ze beter in duurzame basics kunnen investeren dan een kast vol microtrends. ‘Daar maak je in de lange termijn niet alleen jezelf blij mee, maar ook de wereld.’ 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...