Winterseizoen komt eraan, maar kunnen we deze winter nog wel skiën? 

Publicatiedatum:

Het klinkt misschien nog wat ver, maar met het einde van de zomer komt het steeds dichterbij, de wintersportvakantie. We kunnen ons allemaal nog wel de witte strookjes sneeuw op een groene berg van vorig jaar herinneren. De vraag luidt dus: ligt er dit jaar wel genoeg sneeuw?

“Het is natuurlijk lastig om te zeggen of we dit jaar nog goed kunnen gaan skiën in de Alpen’’, zegt meteoroloog Johnny Willemsen. ‘’Het is wel zo dat er meer variatie in het weer is. Wat je bijvoorbeeld ziet is dat er in november opeens een groot pak sneeuw ligt, die dan daarna weer dooit. Dus het kan ook zeker zo zijn dat in vergelijking met vorig jaar, er nu wel veel sneeuw ligt tijdens de kerstperiode. De kans dat het tegenvalt is daarintegen wel toegenomen’’, besluit hij.

Door het veranderende klimaat is de kans dat je op kunstsneeuw gaat skiën dus ook steeds groter. Je zal het verschil tussen kunstsneeuw en echt sneeuw niet meteen opmerken, zo stelt Arjen de Graaf van de Nederlandse Skivereniging. “Het zal misschien iets anders voelen, maar in principe is er geen verschil tussen echt sneeuw en kunstsneeuw. Een sneeuwkanon produceert niks minder dan water dat met een hoge druk door een kanon gespoten wordt en door de kou omgezet wordt in sneeuw. De sneeuwvlokken van kunstsneeuw zijn dan misschien wel iets kleiner, maar voor de rest zit daar niet veel verschil tussen.” 

In de laaggelegen gebieden wordt de sneeuwzekerheid steeds minder, maar daar wordt al volop aan gewerkt. Met name in de Oostenrijkse gebieden doen ze veel met waterkracht en zonnepanelen om energie op te wekken. In tegenstelling tot de laaggelegen gebieden is de kans dus groot dat we in de hoger gelegen gebieden aankomende jaren nog wel kunnen blijven skiën. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...