Extinction Rebellion spant rechtszaak aan vanwege inzet waterkanon 

Publicatiedatum:

Extinction Rebellion (XR) tolereert het niet langer meer de inzet van het waterkanon.  Maandagochtend lieten ze weten dat ze een rechtszaak gaan aanspannen. “Afgelopen zaterdag merkte wij dat hij heel hard stond. Zo hard dat je er blauwe plekken van krijgt en dat vinden wij buitenproportioneel”, vertelt de woordvoerder van XR.  

“Uit het internationale recht blijkt dat vreedzame wegblokkades vallen onder het recht op demonstratie”, aldus Hannah Prins, juridisch woordvoerder XR. Het inzetten van een waterkanon tegen vreedzame demonstaten vindt XR onrechtmatig. Daarom denken ze dat ze grote kans maken om de rechtszaak te winnen. “Mensen zijn al omsingeld door de politie en weten dat ze kunnen worden gearresteerd en alsnog worden ze keihard natgespoten”, aldus Prins. Als de zaak niet winnen, gaan ze in hoger beroep.

Nieren beschermen

Doordat de straal zo hard is, wordt er al een tijdje opgeroepen om een rugzak om te doen. Die zou de nieren moeten beschermen. Het oplopen van blauwe plekken heeft volgens Lucas Winnips, woordvoerder van XR, nog niet gezorgd voor ziekenhuisopnames of huisartsafspraken. “Het moet gewoon nu stoppen, anders wordt het te gevaarlijk”, vertelt Winnips. 

Veel woede

“Het werkt juist andersom. Het wakkert woede aan”, vertelt Lucas Winnips. “Het moment dat je zo hard wordt aangepakt, leidt dat alleen maar tot meer vastberadenheid. Mensen blijven juist terugkomen.” Wel vraagt XR nooit aan mensen om terug te komen als ze dat niet zouden willen. “Het is voor iedereen een persoonlijke keuze.” 

Toch zijn de activiste niet boos op de politie die dit uitvoert. “Burgermeester is de persoon die erover beslist, dus die geeft opdracht om de waterwerpers in te zetten. Het komt niet uit de politie zelf”, sluit Prins af.  

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...