Fossiele subsidies ook volgend jaar groot onderdeel van de Miljoenennota

Publicatiedatum:

Uit de Miljoenennota, die dinsdag wordt overhandigd aan de Tweede Kamer, zal blijken dat de fossiele subsidies niet worden stopgezet volgend jaar.  Wel zal er komende periode worden gekeken naar een afbouw. “Het heeft teveel consequenties”, aldus politiek verslaggever, Thomas van Groningen.

19 september 2023 is het weer zover: Prinsjesdag. Op deze 3e dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering. Dit wordt ingeluid met de Miljoenennota en Rijksbegroting, die door minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden. “Het afschaffen van de fossiele subsidies zal daar geen onderdeel van zijn”, aldus Thomas van Groningen, politiek verslaggever. “Wel zal er gekeken worden naar een afbouw”.

Eis van XR

Het afschaffen van de fossiele subsidies is een harde eis die de klimaatactivisten van Exctintion Rebellion (XR) stellen aan het kabinet. Al tien dagen blokkeren zij dagelijks de A12 en dit zullen zij net zolang doen tot aan hun eis wordt voldaan.

Toch hebben zij al wel het één en ander in beweging gezet. “We zien het terug in het verkiezingsprogramma”, stelt van Groningen. “Er zijn wel een aantal partijen als VOLT, D66 en Partij voor de Dieren die hier serieus mee aan de slag willen gaan”. Toch ziet het grootste gedeelte van de partijen een directe afschaffing niet direct zitten. “Het heeft natuurlijk een hoop consequenties. Onder andere brandstof en vliegtickets zullen dan veel duurder worden”.

Prinsjesdag op de A12

Toch hebben de activisten van Extinction Rebellion nog steeds hoop. “We kijken uit naar morgen met hoop en vrees”, aldus Janienke, één van de activisten bij XR. “De A12 zal morgen in het teken staan van Prinsjesdag, maar het lezen van de Miljoenennota wordt lastig als er een waterkanon op je gericht staat”, grapt de klimaatactiviste. “Wij hebben de turbo knop al aangezet afgelopen dagen, dus als er morgen bekend wordt dat er weer miljarden zullen worden uitgegeven aan de fossiele subsidies, dan gaan wij gewoon weer op dezelfde voet verder”.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...