Aardbevingsdeskundige: ‘Kans op grote aardbevingen neemt af in Groningen’

Vrijdagochtend heeft de 36e aardbeving van het jaar plaats gevonden in het Groningse Zandeweer. Toch hebben de meeste bewoners hier weinig van gemerkt. Volgens aardbevingsdeskundige Ishan Bal neemt de kans op grotere aardbevingen steeds meer af: “De kans is nog steeds niet nul, maar wordt wel kleiner”.

Alhoewel het aantal aardbevingen aan het einde van vorig jaar op 65 lag, vond vanmorgen ‘pas’ de 36e Nederlandse aardbeving van 2023 plaats. Ondanks dat het jaar nog niet voorbij is, lijkt het aantal af te nemen. “De aardbevingen zijn minder”, concludeert Ishan Bal, aardbevingsdeskundige. “Dit komt omdat er een direct en zeer sterk verband bestaat tussen de gasproductiesnelheid en de aardbevingen”, legt Bal uit. “We verwachten dat de aardbevingssterkten steeds lager zullen worden, naarmate de gasproductie stopt. Ook zullen ze steeds zeldzamer worden”.

De aardbeving van vrijdagochtend om 10:19 had een sterkte van 2.0 op de schaal van Richter. Dat betekent dat de aardbeving door weinig mensen wordt waargenomen. Hooguit bewegen er lichte objecten, maar van schade is bijna nooit sprake.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...