Gemeente Tilburg zoekt meer containeradoptanten zoals Cora

De meeste mensen adopteren een hond, maar Cora Geerings kiest liever voor iets anders: een eigen containerparkje. Iedere dag ruimt ze het afval rond de containers op. Omdat Tilburg steeds meer containers krijgt, is de gemeente opzoek naar meer adoptanten. “Soms ben ik verbaasd over wat er ligt”, aldus Cora.

Met een boodschappentrolley vol materiaal en gereedschap loopt Cora naar haar geadopteerde containerparkje. Een paar maanden geleden is ze adoptant geworden van de afvalcontainers bij haar in de straat. Iedere dag ruimt ze het afval dat buiten de containers ligt op. “Het is altijd een verrassing wat er ligt”, vertelt Cora. “Je vindt van alles: matrassen, afwasbakken, speelgoed. Maar soms ligt er ook alleen wat glas zoals nu.”

Meer containers

Omdat Tilburg steeds meer afvalcontainers krijgt, is de gemeente opzoek naar meer adoptanten. “Het afval wat naast de container ligt is vaak een doorn in het oog. We willen allemaal een schone leefomgeving, maar de gemeente kan niet altijd overal zijn. Daarom hebben we mensen zoals Cora nodig die het afval opruimen”, zegt Dick Tammer, Coördinator Samenwerking Schone Stad.

Cora heeft haar eigen reden om adoptant worden: “Ik zag dat er veel rotzooi rond de afvalcontainers lag. Af en toe als ik zelf afval weggooide, ruimde ik de rest dat rond de containers lag ook even op. Je kan jezelf er aan ergeren, maar je kan er ook wat aan doen. Daarom heb ik me aangemeld als adoptant.”

Schatten in de berging

Omdat er vandaag maar weinig rotzooi rondom de containers ligt, is de klus snel geklaard. Het glas veegt ze bij elkaar en gooit ze daarna weg. “Soms ben ik verbaasd over wat er ligt. Ik heb wel eens gehad dat er boven op de glasbakcontainer een doos met een complete ontbijtservies set van de Ikea stond. Dat soort dingen neem ik dan mee naar boven, maak ik schoon en breng ik naar La Poubelle of deel ik aan mensen uit.” Zo heeft Cora laatst nog iemand geholpen die net was gescheiden. “Ze had helemaal niks meer. Mijn berging staat vol met van alles en nog wat, dus ik had gezegd: ‘laat maar weten wat je wilt hebben.’”

Naast Cora zijn er nog zestien andere adoptanten. Dick Tammer laat weten dat mensen zelf ook een melding kunnen maken van afval langs de containers. Zo houden ze Tilburg afval vrij.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55