Amsterdam beperkt toeristische winkels, andere steden behouden charme 

De Raad van State heeft besloten dat de gemeente Amsterdam toeristische winkels mag beperken. Waar ze in de hoofdstad gebruik willen maken van deze optie, moeten andere gemeenten er niet aan denken. “Wij zijn niet bang voor een grote hoeveelheid toeristische winkels.” 

 
In tegenstelling tot steden als Den Haag en Utrecht, die vastbesloten zijn om de charme van kleine winkeltjes te behouden om de gezelligheid voor bezoekers te waarborgen, neemt Amsterdam momenteel maatregelen om een overvloed aan toeristische winkels tegen te gaan. Deze diversiteit in benaderingen werpt licht op de verschillende perspectieven die steden hanteren om hun identiteit en aantrekkingskracht te behouden, zowel voor bewoners als toeristen. 

Gemeente Leiden

Ook gemeente Leiden denkt anders over de inperking van de kleine winkels: “Wij zijn niet bang voor een grote hoeveelheid toeristische winkels.” Zij hebben volle vertrouwen in brede en inhoudelijke geïnteresseerde publiek. De stad wijst erop dat de problematiek rondom het toerisme in Amsterdam van een andere orde is. Daarbij benadrukken zij het belang van het behoud van lokale karakteristieken. “Wij kunnen niet spreken voor de situatie in Amsterdam”, aldus Taylor Mae Bouwman, persvoorlichter gemeente Leiden.  

Streven naar balans

De gemeente Amsterdam streeft er al jaren na om het aantal souvenir- en toeristenwinkeltjes in de binnenstad te verminderen. Souvenirshops, minisupermarkten en Nutellawinkels worden genoemd als voorbeelden van zaken die niet meer welkom zijn. Deze maatregelen zijn bedoeld om de balans te bewaren tussen het toeristenaanbod en de leefbaarheid van de stad voor de lokale bevolking. Dit is een stap van de gemeente om de binnenstad leefbaarder te maken voor de bewoners van Amsterdam.  

Bezwaren

Verschillende eigenaren van panden in populaire winkelstraten, waaronder de Leidsestraat, Kalverstraat en Oudezijds Achterburgwal, hebben bezwaar gemaakt tegen deze beperkingen. Zij verklaarden dat het bestemmingsplan van de gemeente de gebruiksmogelijkheden van hun panden te veel beperkt. De Raad van State heeft echter geoordeeld dat deze maatregelen gerechtvaardigd zijn. Slechts twee eigenaren, die panden aan de Molensteeg en de Oudezijds Achterburgwal bezitten, kregen gelijk. Zij willen omzet draaien met speelautomatenhallen, waarvoor de vergunning nog loopt.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...