Bas van der Schot wint Inktspotprijs 2023

DEN HAAG – Cartoonist Bas van der Schot is uitgeroepen tot de winnaar van de Inktspotprijs 2023. De prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste spotprent met een duidelijke, politieke boodschap ging naar de tekening over de activisten van Extinction Rebellion die zich hard maken voor klimaatverandering.

Extinction Rebellion

De winnende spotprent die de naam ‘Extinction Rebellion’ draagt is volgens de jury een duidelijke en terechte winnaar. ‘’De tekening toont doormiddel van de ijsbeer, die is vastgeplakt aan een ijsblok de schrijnende situatie op een humoristische manier. De situatie die je even later in het diepste van je ziel raakt’’, aldus de jury van de Inktspotprijs.

Van der Schot is erg blij met de overwinning. ‘’Ik ben ontzettend blij dat ik heb mogen winnen. De Volkskrant laat mij vrij in het maken van de tekeningen.’’ De winnende cartoonist bedankte de zaal, maar in het bijzonder zijn zoons. Die zijn namelijk erg belangrijk geweest voor de schrijver. ‘’Mijn zoons zijn altijd mijn eerste kijkers van de tekening. Ik controleer bij hun of de boodschap duidelijk is, of dat het een leuke tekening is.’’

De boodschap van de andere tekeningen

Naast de winnende tekening, waren er nog vier kanshebbers die verschillende misstanden in de wereld aankaartte doormiddel van een tekening. Denk daarbij aan de misstanden rondom het WK Voetbal in Qatar.

Van der Schot krijgt naast de titel ook een bronzen beeldje uit handen van kunstenares Carla Daalderop. Dit beeldje bestaat uit een satyr boven op een inktpot.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55