Wethouder bang voor ‘ravijnjaar’ 2026 voor culturele sector

De cultuursector gaat in 2026 een ‘ravijnjaar’ tegemoet. Dit komt doordat gemeenten een nieuwe manier van financiering krijgen van het Rijk. Hierdoor zullen veel gemeenten in 2026 hun begroting niet rondkrijgen. Leeuwarden heeft na Amsterdam en Maastricht het grootste cultuuraanbod. Gemeente Leeuwarden maakt zich net als andere gemeenten zorgen over het jaar 2026, Wethouder Hein Kuiken: “We weten dat het eraan zit te komen.”

In de begroting die op Prinsjesdag bekend werd gemaakt staat dat er nog 1 miljard extra naar de gemeenten zal gaan. Maar dan blijft er nog een tekort van 2,9 miljard. Bij de jaarlijkse start van het culturele seizoen, genaamd het Paradisodebat, gaan kunstorganisaties uit het hele land in gesprek. Belangrijke thema’s die zich op dat moment afspelen binnen kunst en cultuur komen aan bod. Eind augustus werd hierbij grondig gepraat over het ‘’ravijnjaar’’.

Volgens wethouder Hein Kuiken is het moeilijk om te anticiperen op het ravijnjaar: “We zijn erg afhankelijk van wat de landelijke politiek gaat doen en daarnaast ook nog van de gemeenteraad.” Volgens de wethouder is het enige wat ze kunnen doen, het belang van cultuur onder de aandacht brengen bij de politiek. Gemeente Leeuwarden probeert cultuurinstellingen te waarschuwen dat in 2026 mogelijk de financiële situatie gaat veranderen. Maar op dit moment is er nog geen actie ondernomen.

Veel culturele instanties hebben het moeilijk gehad tijdens de coronatijd. Volgens Hein Kuiken zou het voor Gemeente Leeuwarden, zoals het er nu naar uitziet, kunnen meevallen met het geldtekort voor cultuur. Maar vooral voor kleinere gemeentes zal dit mogelijk een probleem kunnen zijn. “Cultuur en gebrek aan geld gaan hand in hand” concludeert Kuiken.

Pas in het Paradisodebat werd het ‘ravijnjaar 2026’ onder de aandacht gebracht. En dat was volgens wethouder Kuiken voor veel culturele instellingen een grote shock. “De vraag is, wat gaat er nu toch op ons afkomen,” zegt Kuiken. De Gemeente Leeuwarden krijgt nog niet veel vragen over 2026 en de situatie die dat jaar met zich mee gaat brengen. Ook omdat op dit moment de inflatie en de stijgende energielasten veel grotere thema’s zijn voor de culturele instellingen. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...