De nieuwe manier van ticketverkoop “het blijft een loterij” 

Olivia Rodrigo kondigde deze week haar nieuwe ‘Guts World Tour’ aan. Tickets voor deze shows zijn alleen verkrijgbaar door middel van een inschrijving. Na het inschrijven is het voor de fans nog maar de vraag of ze worden geselecteerd om kaartjes te mogen kopen. Deze manier van ticketverkoop lijkt in de toekomst vaker te worden gebruikt.

Eerder dit jaar werden de kaartjes voor ‘The Eras Tour’ van Taylor Swift ook via  een lotingsysteem verkocht. Hierdoor vielen duizenden ‘Swifties’ buiten de boot om kaartjes te bemachtigen. Maar zelfs als je geselecteerd werd voor de verkoop en een persoonlijke inlogcode had ontvangen, was het lang niet zeker of je kaartjes kon kopen. Want er waren veel meer mensen geselecteerd dan dat er kaartjes beschikbaar waren. Binnen de geselecteerden geldt alsnog de manier van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Deze manier wordt ook gehanteerd voor de ticketverkoop voor de tour van Olivia Rodrigo. Dus na het bemachtigen van een toegangscode staan fans alsnog te wachten en hopen op een gunstige plek in de wachtrij. 

Het idee achter dit systeem is dat door registratie met een e-mailadres, de kaartjes in handen komen van echte fans en niet van doorverkopers die gebruikmaken van bots. Deze bots kunnen snel grote hoeveelheden kaartjes kopen. Vervolgens bieden doorverkopers deze kaartjes voor bizarre prijzen aan op de tweedehandsmarkt. 

Waarom op deze manier?

Volgens Martijn Mulder, hoofddocent Leisure aan de Hogeschool Rotterdam en onderzoeker naar live muziek, gaan we in de toekomst onszelf vaker moeten registreren voor concerten van onze favoriete artiesten. Dat komt volgens hem niet alleen doordat echte fans zo gemakkelijker aan kaartjes kunnen komen. Ook de partijen achter de verkoop van kaartjes hebben hier baat bij. ‘’Wat mij opvalt is dat Ticketmaster nu enorm framet dat het vooral vanuit de artiesten komt. Maar ik denk dat vooral Ticketmaster zelf dit systeem prettiger en beter vindt.’’ Zo crashte de site van Ticketmaster toen vorig jaar de kaartjes van Taylor Swifts Amerikaanse tournee in de verkoop ging. Tientallen miljoenen bots logden op hetzelfde moment in, waardoor de site uit de lucht ging. Voor deze verkoop was ook registratie nodig, maar alsnog deden veel doorverkopers een poging, maar zonder succes. 

Mulder denkt niet dat dit systeem zorgt voor duurdere ticketprijzen. ‘’Wat Ticketmaster natuurlijk wilt voorkomen is dat kaarten op de tweedehandsmarkt komen, want dat geld komt niet bij de organisator of artiest terecht.’’ Ook is volgens hem dit systeem eerlijker dan het reguliere systeem. ‘’Dat was ook een loterij, maar dan met meer bots.’’ 

Voor Nederlandse artiesten lijkt de nieuwe manier van ticketverkoop nog niet aan de orde. ‘’Deze manier is echt voor supersterren waarbij de vraag naar kaartjes veel groter is dan het aanbod en zulke artiesten hebben we in Nederland nog niet.’’, aldus Mulder.

Fans zijn niet positief

Fans lijken niet te wachten op deze nieuwe manier van ticketverkoop. Na de aankondiging van Rodrigo’s tour met de boodschap dat je je moet aanmelden voor tickets zijn de reacties van fans op ‘X’ niet positief. Veel mensen hebben slechte ervaringen met dit systeem van ticketverkoop door het niet kunnen scoren van tickets voor Taylor Swift.

Ook Olivia Rodrigo fan Marit (19) is niet blij dat ze zich moet registreren voor kaartjes. ‘’Het is fijner als iedereen gewoon de kans krijgt om tickets te halen in plaats van een geselecteerd deel. Het gevoel dat je het niet eens kan proberen is vooral vervelend. Daarnaast zie ik de meerwaarde ook niet, want met Taylor Swift waren er ook duizenden mensen te veel en was het alsnog drama.’’ 

Toch lijkt het er op dat we in de toekomst bij de allergrootste concerten onszelf moeten registreren voor kaartjes. Inschrijven voor tickets voor Olivia Rodrigo kan nog tot zondag 17 september. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...