De Roos wint Erfgoedvrijwilligersprijs 2023

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag was het decor voor de uitreiking van de prijs voor erfgoedvrijwilligers van 2023, een erkenning voor de inzet voor het behoud van erfgoed in Nederland. De eerbiedwaardige prijs van 10.000 euro werd toegekend aan Museum brouwerij De Roos, gevestigd in Hilvarenbeek. Twee andere finalisten ontvingen een troostprijs van 5.000 euro elk.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Robbert Dijkgraaf, was aanwezig bij de ceremonie waar hij een toespraak hield en de prijzen uitreikte aan de verdienstelijke erfgoedvrijwilligers.

Museum brouwerij De Roos, als winnaar gekroond, staat bekend om niet alleen het behoud van een oud monument, maar ook om hun toewijding aan het levend houden van het eeuwenoude ambacht van bierbrouwen. Daarnaast opent de locatie haar deuren voor verschillende plaatselijke clubs, waaronder het een bruisende ontmoetingsplek is.

Het Vertelgenootschap uit Apeldoorn, een andere finalist, legde de nadruk op de Open Monumentendag in hun stad door bezoekers te trakteren op meeslepende, waargebeurde verhalen bij de opengestelde monumenten. Hierdoor kwam de geschiedenis tot leven voor het publiek.

Ook in de schijnwerpers stond de inzet van vrijwilligers in Gouda, een stad met een rijke drukkersgeschiedenis. In de Drukwerkplaats Gouda wordt vakmanschap getoond door middel van ambachtelijke boekproducties, waar ambachtslieden en liefhebbers samenkomen om hun liefde voor het vak te delen en te ontwikkelen.

De uitreiking was in 2020 en 2021 alleen online te volgen door corona, maar sinds vorig jaar is de ceremonie weer open voor bezoekers.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...