Rijksmuseum krijgt nieuwe etsplaat van Rembrandt

ANP, Joris van Gennip
ANP, Joris van Gennip

Het Rijksmuseum kan vanaf nu een nieuwe etsplaat van Rembrandt van Rijn aan de collectie toevoegen. Simon Schama, Britse historicus en schrijver, had de plaat op zijn bureau staan maar besloot dat het tijd was om hem weg te geven. 

Rembrandt maakte in totaal 314 etsplaten tussen 1627 en 1665. De geschonken plaat komt uit 1635 en toont een afbeelding van de Heilige Stephanus. “Hoewel we het geweldig vonden om deze prachtige expressieve koperplaat dertig jaar lang bij ons te hebben, waren onze kinderen er sterk van overtuigd dat het door het publiek gezien moest worden”, zegt Schama. “En dat het toebehoorde aan de stad waar Rembrandt het grootste deel van zijn leven doorbracht. De nieuwe thuisbasis moest natuurlijk het Rijksmuseum zijn.”

De directeur van het museum, Taco Dibbits, stelt dat Rembrandts etsplaten ‘ons een fascinerend kijkje in de keuken van de kunstenaar’ bieden. Rembrandt maakte zijn etsen door een koperplaat in te smeren met een mengsel van hars en bijenwas. Vervolgens tekende hij in de was met een naald. De lijnen van koper die hierdoor zichtbaar werden, beet hij met zuur uit. Door de plaat te bedekken met inkt en het door een drukpers te halen met daarop een vel papier, ontstond een afdruk.

De etsplaat is nog tot en met 26 mei te zien. Het is onderdeel geworden van de presentatie ‘Art in the Making’ in het Rijksmuseum, waarin het maakproces van kunstenaars centraal staat.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...