Eerste avond van het nieuwe Licht Festival in museumpark Archeon was een groot succes: “de enthousiaste reacties van bezoekers hebben ons enorm blij gemaakt’’

Gisteravond was de eerste avond dat het Licht Festival in het historisch museumpark Archeon in Alphen aan den rijn te bewonderen was voor bezoekers. Tientallen animaties, honderden spotlights en lichtsnoeren door heel het park. Het Licht Festival vertelt een historische verhaallijn, van de jagers en boeren tot de late middeleeuwen. Hierin staat de mysterieuze Barnsteen centraal.

Voor de parkeerplaats van het park was al een walm van broodjes te ruiken. De bezoekers werden door middel van gouden lichtsnoeren naar de ingang van het park gedirigeerd. Direct bij binnenkomst stond een vrouw gekleed in een bruine wollen jas tot over haar heupen, ook had ze een tas gemaakt van geitenvacht. Daarachter zat een vrouw in haar jasje van schapenvacht, met een lange stok vast op een wit paard, gedecoreerd met blauwe lichten. De warmte van het kampvuur was te voelen, net als het zand onder de voeten.

Dit is voor Archeon het eerste jaar dat ze het Licht Festival organiseren. Waarom heeft Archeon voor het Licht Festival gekozen? ‘’Het festival combineert licht, historie en verhalen, wat aansluit bij de kern van Archeon om geschiedenis op een inspirerende manier naar boven te brengen’’. Ook kijkt Vera Keereweer (PR & Marketing) namens Archeon met veel trots terug op de eerste avond: ‘’het is altijd spannend om een nieuw evenement te presenteren, maar door uitgebreide voorbereidingen en testen konden we met vertrouwen van start gaan. De enthousiaste reacties van bezoekers hebben ons enorm blij gemaakt’’.

Mysterieuze Barnsteen

Centraal stond het verhaal van de Barnsteen. Een mysterieuze steen met een geel tot roodbruine kleur, die in alle eeuwen belangrijk is geweest voor de goden en de gewone man. In de Prehistorie, het Romeinse Rijk en de Middeleeuwen werd een verhaal verteld over de Barnsteen. Dit werd gedaan door verschillende animaties die door beamers geprojecteerd waren op huisjes en gebouwen. Het begon op de plek van de jagers en de verzamelaars. Daar hing een doek op het water naast de rieten hutjes met daarop een animatie. Hierin was te zien was dat een groep jagers in een bos de barnsteen gevonden hebben. Het ging door in het Romeinse Rijk waar op de Castellum muur een animatie geprojecteerd was van ongeveer 15 meter breed en 10 meter hoog. Met een verhaal over hoe belangrijk de steen was in de tijd van de Romeinen. Het eindigde in het Middeleeuwse dorp, daar werd op een houten huisje laten zien hoe een smid sierraden maakte van de Barnsteen.

Bezoekers

De bewondering straalde ervan af bij de bezoekers. ‘’Het is weer is wat anders’’, zei Alex Janzen die met zijn hond door het park liep. ‘’Het lichtfestival geeft een mooiere ervaring’’ vertelde Martien de Lange. Een man met een oranje jas en grijs haar die met zijn vrouw uit het badhuis van de Romeinen kwam lopen. Ook is het voor De Lange een leerzame avond geweest: ‘’ik heb geleerd waar de Barnsteen vandaan komt en wat ze er allemaal mee maken’’. Iets verderop werd er een groep rondgeleid door een vrouw in een lang bruin witte jurk bij de houten huisjes van de Vikingen. De groep keek op toen de vrouw aan het vertellen was over de leefwijze van de Vikingen in Nederland. Er stond een blauw verlichte houten boot op het stille water. Een paar meter verderop een katapult in het rood verlicht. Op dezelfde plek klonk er gefluit dat uit een van de speakers aan het water kwam.

Late Middeleeuwen

Het Middeleeuwse dorp was een van de plekken die het meeste versierd was. Rood, groen en blauwe spotlights schenen op de bomen en de houten huisjes met puntige daken.  Ook was de grootste animatie van het lichtfestival te zien aan de zijkant van een houten schuur op het marktplein. De ene keer werden er twee stieren op geprojecteerd, dan weer ganzen of vleermuizen en later een koning op een paard. Ondertussen klonken er instrumenten waaronder een doedelzak en een trommel. Daarnaast was er voor de bezoekers de gelegenheid om de ambachtelijke broodjes te proeven van de bakker die hij net uit de steenoven haalde. Terwijl de broodjes werden gegeten was de geur van het leer en stof van de schoenmaker die naast de bakker zat bijna net zo zwaar als die van de broodjes.

Tweede editie

Het Licht Festival is nog tot 12 januari te bekijken. Hoewel Archeon zeer tevreden is over het huidige concept zien ze ruimte voor verbetering: ‘’op basis van feedback en onze eigen observaties zullen we volgend jaar nog meer verfijning aanbrengen en hopen de tweede editie naar een nóg hoger niveau te tillen’’.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht