Fans vechten voor hun favoriete serie

Publicatiedatum:

Station 19, de spinoff van Grey’s anatomy, heeft in zes seizoenen een grote fanbase opgebouwd. De serie vertelt de verhalen van de brandweerlieden van Station 19 in Seattle. Op 8 december vorig jaar maakte de Amerikaanse zender ABC bekend dat het komende zevende seizoen het laatste zal zijn. Het besluit kan rekenen op veel verontwaardiging en protest bij fans. Zij laten het er niet bij zitten en starten een wereldwijde campagne om ‘hun’ show te redden.

,,Station 19 zal voor mij altijd meer zijn dan ‘gewoon een serie’. Het heeft me door een aantal moeilijke periodes heen geholpen en heel veel geleerd”, vertelt de Engelse Leah Langley (26). De serie behandelt volgens haar veel maatschappelijke onderwerpen en geeft een stem aan groepen die zich ongehoord voelen. ,,Persoonlijk kon ik me erg herkennen in de personages van Maya Bishop en Carina DeLuca, een biseksueel koppel. Door hun verhaallijn voelde ik me gezien en besefte ik dat ik goed ben zoals ik ben.”

Langley is niet de enige. De serie kan terugvallen op een wereldwijde fanbase. En die fans laten duidelijk van zich horen. De dag nadat bekend werd dat de serie gecanceld was, werd een petitie gestart om de show te redden. Nu, een maand later, heeft deze zo’n 62.000 handtekeningen verzameld en het aantal stijgt nog iedere dag. De petitie is niet de enige actie die de fans ondernemen. Op platformen als X en Instagram worden dagelijks berichten gedeeld met de hashtags #SaveStation19 en #DoNotCancelStation19, allemaal om de serie zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen en houden. De hashtags zijn inmiddels honderdduizenden keren gebruikt. Ook acteurs, schrijvers en regisseurs van de serie spreken zich uit en roepen fans op door te gaan.

De campagne gaat verder dan alleen het internet. Tijdens oud en nieuw wisten de fans een billboard te huren op Time Square om hun strijd te promoten. Een GoFundMe actie is gestart om nog meer van dit soort projecten te financieren. Ook stuurden zij 800 brieven naar de zender ABC met de vraag hun besluit terug te draaien. Al deze acties blijven niet onopgemerkt, mediaplatformen zoals ‘The Hollywood Reporter’ en ‘Just Jared’ berichten er al over.

Steeds meer kansen

Campagnes zoals deze zie je volgens entertainmentdeskundige Eric de Munck steeds meer en ze zijn ook vaker succesvol. ,,Door de komst van streamingsdiensten zijn fanbases steeds vaker wereldwijd verspreid. Daardoor worden er meteen wereldwijde en grotere campagnes opgezet. Streamingsdiensten en tv-zenders moeten er dan wel naar kijken. Daarnaast zijn de lijntjes tussen acteurs en fans door internet veel korter, zij kunnen hen oproepen om in actie te komen.” Als een serie dan gered wordt, is dat vaak doordat een andere streamingsdienst of een ander netwerk de serie overneemt.

Volgens De Munck zijn het vooral series die al langere tijd lopen die kans hebben te worden overgenomen. ,,Als netwerk of streamingsdienst weet je dat je goud in handen hebt. De fanbase is er al en zij zijn nog niet klaar met het verhaal. Je weet dan eigenlijk zeker dat het een succes gaat worden. Het kan heel goed zijn voor het imago van een streamingsdienst om zo’n serie op te pakken.” Eerder werden als series als Warrior Nun, Brooklyn 99 en Lucifer, mede dankzij fans, gered. Toch is het volgens De Munck wel belangrijk om realistisch te blijven. ,,Er worden steeds meer series gered, maar ook heel veel niet. Niet alle series zijn geschikt voor het wereldwijde podium en er is nu eenmaal heel veel aanbod en concurrentie.”

Wat betreft Station 19 ziet De Munck kansen. ,,De serie scoorde altijd heel goed, voor veel streamingsdiensten is het een goede titel. De bedenker van de serie, Shonda Rhimes, zit al bij Netflix en daar liggen dus mogelijkheden. Het is een goed voorbeeld van een serie die kans heeft op een tweede leven.”

De fans blijven hoopvol en zetten hun strijd voort. Zo ook de 18-jarige Katie Jackson uit het Verenigd Koninkrijk. ,,Ik heb hoop omdat de campagne sinds de start alleen groter en groter blijft worden. Als dit zo doorgaat, geloof ik zeker dat we de serie kunnen redden.” Aan de motivatie en toewijding van de fans zal het in ieder geval niet liggen. ,,Ik weet dat ik namens veel fans spreek als ik zeg dat we blijven vechten en niet stoppen totdat de serie de gerechtigheid en respect krijgt die het verdient”, aldus Jackson.

Foto: Station 19 hoofdrolspeelster Jaina Lee Ortiz. Bron: EPA/Nina Pommer

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...