Het Rijksmuseum verwelkomt de twee kleinste portretten van Rembrandt

Het Rijksmuseum krijgt de twee kleinste portretten die Rembrandt ooit geschilderd heeft in langdurig bruikleen.

Binnenkort ontvangt het Rijksmuseum het duo schilderijtjes. Deze kostbare kunstwerken, voor het laatst openbaar getoond in 1824, werden op 6 juli van dit jaar aangekocht. Dit door toen nog een onbekende naam, later geïdentificeerd als de familie Holterman. De meesterwerkjes, werden tijdens een veiling in Londen aangeschaft voor een bedrag van ongeveer 13 miljoen euro.

Jan en Jaapgen

Op het ene portret is een vrouw afgebeeld, op het andere een man. Het betreft Jan en Jaapgen, beide familieleden van Rembrandt van Rijn zelf. Beiden worden omhuld door een mysterieuze schemerige duisternis en worden ze elk ook omhuld door een grote imposante witte kanten kraag, destijds een geliefd modeaccessoire dat zowel door mannen als vrouwen werd gedragen. De experts vermoeden dat Rembrandt hen portretteerde onder het mom van een vriendendienst, wat het bescheiden formaat van de portretten mogelijk verklaart.

De familie Holterman, die tot voor kort onbekend was, blijkt nu de trotste eigenaar te zijn. Het Rijksmuseum kijkt er naar uit deze meesterwerken met het publiek te delen. Vooral Jonathan Bikker, conservator bij het museum. “Zo blij dat ze voor Nederland behouden blijven´`.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...