Review Netflix hit Adolescence: confronterend goed!

Netflix heeft met “Adolescence” een aangrijpende miniserie uitgebracht die ons als kijker laat zien hoe complex de wereld voor onze jeugd kan zijn. De vierdelige serie vertelt het verhaal van de 13-jarige Jamie Miller. Zijn leven, en dat van zijn familie, verandert drastisch wanneer hij wordt gearresteerd voor de moord op een klasgenoot. De serie gaat over relevante thema’s, zoals de invloed van sociale media en mannelijkheid.

Het verhaal

“Adolescence” onderscheidt zich, los van het verhaal, omdat er op een unieke manier is gefilmd: elke aflevering is één doorlopende opname, zonder onderbrekingen. Deze techniek, eerder toegepast in films als “1917” en “Birdman”, creëert een unieke kijkervaring die dwingt volledig op te gaan in het verhaal. Regisseur Philip Barantini, bekend van zijn werk in “The Chef”, heeft deze techniek geweldig toegepast, waardoor de serie realistisch en meeslepend over komt.

De eerste aflevering begint gelijk met de meest schokkende scène, waarin Jamie midden in de nacht wordt gearresteerd. Deze opening zet de toon voor de rest van de serie. In de daaropvolgende afleveringen wordt de kijker meegenomen in het juridische proces, de impact op Jamie’s familie en bovenal de factoren die hebben geleid tot zijn radicalisering. Dankzij de sterke cast, waaronder Stephen Graham als Jamie’s vader Eddie, Owen Cooper als Jamie en Erin Doherty als de psycholoog, is elke minuut het kijken waard.

Maatschappelijk belang

De serie gaat over verschillende maatschappelijke kwesties. Zo wordt belicht hoe kwetsbare jongeren kunnen worden beïnvloed door de zogenaamde ‘manosphere’—een online subcultuur waarin vrouwonvriendelijke en seksistische content worden gedeeld. Deze digitale groepen trekken veel jongeren zoals Jamie aan, als ze zich eenzaam of onbegrepen voelen. De serie toont hoe Jamie door deze online omgeving een vertekend beeld krijgt van mannelijkheid en relaties, wat uiteindelijk leidt tot tragische gevolgen.

Recent onderzoek van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid toont aan dat steeds meer (jonge) mannen in Europa conservatievere en vrouwonvriendelijke ideeën ontwikkelen, mede door de invloed van figuren als Andrew Tate. Andrew is een influencer die bekendstaat om zijn controversiële uitspraken over vrouwen. Hij heeft miljoenen volgers, vooral onder jonge mannen, en promoot een levensstijl van rijkdom en macht. Uit een Australische studie blijkt dat een kwart van de schoolgaande jongens Tate als rolmodel ziet.

Conclusie

“Adolescence” is meer dan alleen een hele boeiende dramaserie; het houdt ons scherp. Door de bijzondere filmtechniek, geweldige acteurs en het relevante onderwerp dwingt de serie ons na te denken waar we jongeren aan bloot stellen en de rol die wij hier als samenleving in hebben. Cijfer: 9/10

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Rechter: “Dit is een kip-of-ei verhaal.” Onuitzetbare vreemdeling zonder documentatie kan Nederland niet verlaten 

Diallo (41) is 25 jaar geleden Nederland binnengekomen zonder documentatie. Hij is onuitzetbaar verklaard en heeft een inreisverbod. Maar kan Nederland niet uit, omdat hij geen documentatie heeft.

Deel dit bericht