VR by the Sea: De toekomst van film, AI en storytelling

In samenwerking met Film by the Sea in Vlissingen organiseert Studio VRij voor het eerst een programma genaamd VR by the Sea. Dit pilotproject biedt drie dagen lang workshops aan waarin wordt verkend hoe ChatGPT, kunstmatige intelligentie (AI) en virtual reality (VR) invloed hebben op onze toekomst.

Volgens Mila Moleman, Creative Director bij Studio VRij, heeft de snelle technologische vooruitgang twee kanten. “Alle positieve ontwikkelingen hebben ook een keerzijde, vooral de snelheid waarmee het realisme toeneemt,” zegt ze. Door middel van workshops wil Studio VRij zowel de mogelijkheden als de risico’s van deze technologische ontwikkelingen laten zien. Zo werd tijdens de eerste workshop uitgelegd hoe AI-tools, zoals ChatGPT, kunnen helpen bij het schrijven van scenario’s en wat dit betekent voor de manier waarop verhalen worden verteld.

Moleman deelt alvast een advies: “Het is belangrijk om AI in de gaten te houden en te leren hoe je ermee kunt samenwerken. Het volledig negeren ervan zou ik niet aanraden.”

“Alle positieve ontwikkelingen hebben ook een keerzijde, vooral de snelheid waarmee het realisme toeneemt”

Na elke workshop is er de mogelijkheid om zelf een VR-bril op te zetten en deze technologie te ervaren. “Ik zag verschillende balletjes en planeten om me heen vliegen. Ik werd zo blij als een kind; het voelde als een speeltuin,” vertelt Tsarina Natalia met een glimlach nadat ze de VR-bril heeft afgezet. De deelnemers bewegen met uitgestrekte handen, hun monden open van verbazing, terwijl rustgevende muziek en een lichtgevende bal in het midden van de ruimte de sfeer compleet maken. “Ik omschrijf het altijd als een soort trippy droomwereld die heel meditatief aanvoelt,” zegt Moleman.

Meer technologie

Film by the Sea en VR by the Sea zijn nog niet afgelopen. Er staat nog een workshop op het programma over hoe nieuwe technologieën onze kijk op kunst kunnen veranderen, en één sessie waarin deelnemers leren hoe het dragen van een VR-headset hen onderdompelt in een alternatieve realiteit.

Waarom een samenwerking tussen Film by the Sea en VR?

“Ik denk dat dit de toekomst is van de filmwereld,” aldus Natalia. Volgens Moleman is er een interessant raakvlak tussen boeken en films. Film by the Sea richt zich vooral op boekverfilmingen, terwijl VR by the Sea focust op het beleven van verhalen in 3D. Waar films in 2D worden vertoond en boeken de verbeelding prikkelen, biedt VR een nieuwe laag aan beleving. “Virtual reality is het volgende niveau na film. Het is eigenlijk een film waarin je letterlijk kunt stappen, en waarin jij de hoofdrol speelt,” legt Moleman uit.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...