‘The Dutch Disease’: veel rumoer tijdens concerten stoort artiesten

Gepraat en rumoer tijdens concerten; er komen steeds meer klachten van zowel bezoekers als artiesten zoals Bruce Springsteen. Het fenomeen heeft ook een naam gekregen; ‘The Dutch Disease’. Hoe gaan (beginnende) artiesten hier mee om en hoe anticiperen concertgebouwen? 

Tijn de Boer is zanger en stond in het voorprogramma van Nielson tijdens zijn tour. “Je hebt zo’n performance tot in de puntjes uitgewerkt en voorbereid en dan is het vervelend als niet iedereen er aandacht voor heeft.” Hij merkte tijdens zijn optreden dat er meerdere mensen in gesprek waren met elkaar, ook bij Nielson. Het is ergens ook wel begrijpelijk zegt de zanger, “als ik bij een concert sta met vrienden heb ik het met hen ook over de show of iets anders, zo rol je al gauw in een gesprek.”

Aan de andere kant van de wereld, in Japan, is het totaal het tegenovergestelde van Nederland. Daar is iedereen muisstil tijdens een optreden en is er heel veel respect voor de artiest maar is dat per se beter? De hele sfeer van zo’n concert is dan totaal anders natuurlijk. 

Poppodium 013
“013 is helaas bekend met het fenomeen van ‘The Dutch Disease’ en krijgen hier inderdaad ook regelmatig mee te maken.” zegt Renske Jacobs, zij is assistent marketing & show promotor bij 013. “Als Poppodium zijn wij er echter voor iedereen en dat betekent dat wij ook vinden dat iedereen een concert op hun eigen manier moet kunnen beleven, met respect voor iedereen.”

‘Lul-niet-lolly’
Er is al vaker actiegevoerd tegen ‘The Dutch Disease’, zo ook door het Haagse poppodium Paard. Zij voerden in 2018 de ‘lul-niet-lolly’ in, dit is een lolly met een afbeelding van Laurel en Hardy (beter bekend als de dikke en de dunne) die een vinger tegen hun lippen houden. Een subtiele manier om mensen bewust te maken van hen luide gepraat. Ook 013 deed hieraan mee. “Wanneer artiesten specifiek vragen voor zo veel mogelijk stilte tijdens een show, dan helpen wij wel om hier verder in te faciliteren. Door bijvoorbeeld een boodschap te zetten op de schermen in ons pand of soms sluiten we tijdens de show de barren in de zaal om rumoer en geluid tegen te gaan.” 

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram! 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...