Alcoholreclame gericht op volwassenen: STIVA scherpt regels aan voor 2025

Op de televisiezenders Nickelodeon en Disney Channel mag het hele jaar door geen alcoholreclame worden uitgezonden. Daarmee gaat STIVA verder dan de Mediawet, die alcoholreclame na 21.00 uur wel toestaat. Peter de Wolf, directeur van STIVA vertelt: “We zien dat het drinken van alcohol bij minderjarigen de afgelopen 20 jaar is gehalveerd, dus we gaan gelukkig de goede kant op.” Om te voorkomen dat alcoholreclame jongeren bereikt, voert de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) jaarlijks onderzoek uit naar welke radio- en ook televisiezenders als jongerenzender kunnen worden aangemerkt. Voor 2025 zijn de televisiezenders Nickelodeon en Disney Channel benoemd tot jongerenzenders. 

Criterium

Een jongerenzender wordt gedefinieerd als een zender waarvan meer dan 25% van het kijk- of luisterpubliek uit minderjarigen bestaat. Voor 2025 is uit onderzoek door het Nationaal Media Onderzoek gebleken dat Nickelodeon en Disney Channel aan deze criteria voldoen. Voor radiozenders is geen enkele zender als jongerenzender aangemerkt.

Volgens de Mediawet mag alcoholreclame vóór 21.00 uur niet worden uitgezonden. STIVA gaat verder en sluit alle alcoholreclame op jongerenzenders volledig uit, ongeacht het tijdstip.

Social media

Nu jongeren steeds minder tv kijken en radio luisteren, verschuift hun mediagebruik naar social media. STIVA speelt hierop in door samen te werken met platforms zoals YouTube, Snapchat en Instagram, die gebruikmaken van effectieve leeftijdsfilters. Daarnaast geldt op TikTok een volledig verbod op alcoholreclame. Ook influencers die samenwerken met alcoholmerken moeten zich aan strenge regels houden. Sinds vorig jaar gebruikt STIVA een influencer monitoring tool waarmee posts snel worden getoetst aan de reclamecode voor alcoholhoudende dranken.

STIVA

STIVA zet zich in voor verantwoorde alcoholconsumptie en -reclame. Samen met Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken biedt de stichting jaarlijks ondersteuning bij meer dan 700 vragen over alcoholreclame. Ook verzorgt STIVA incompany-trainingen en blijft de organisatie zich inzetten om met concrete maatregelen bij te dragen aan een verantwoorde alcoholconsumptie in Nederland.

Effectief of niet?

‘’De huidige regels werken goed. Jongeren zien bijna geen alcoholreclame meer via televisie, nog gemiddeld anderhalve seconde per dag. Juist op social media komt alcoholreclame niet bij minderjarigen omdat dat goed wordt afgeschermd met filters. Wij hebben zelf een AI-tool waarmee we alle posts van influencers die samenwerken met een alcoholmerk (en dus reclame maken) kunnen detecteren. De meeste van die posts worden op Instagram geplaatst en dat heeft het best werkende 18+ filter.’’ Aldus Peter de Wolf.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

De rode mantel en de gebogen Christus: wat de nieuwe Paus ons wil vertellen

Toen Paus Leo XIV voor het eerst op het balkon van de Sint-Pieter verscheen, viel niet alleen zijn toespraak op. Ook zijn rode mantel,...

NVJ bezorgd over naderende overname RTL door DPG Media “Dit is gevaarlijk”

De overname van RTL Nederland door mediagigant DPG Media lijkt een flinke stap dichterbij. Dit blijkt uit documenten van de mededingingswaakhond Autoriteit Consument en...

Waarom onze Songfestivalpositie slecht uitpakt: “Deze plek is niet gunstig voor Nederland”

Claude gaat tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival als twaalfde van de 26 acts optreden. "Je kan het beste achteraan staan en tussen...

Deel dit bericht