Jongeren en religie: een dalende trend onderzocht

Aanstaande zaterdag verzamelen zich opnieuw 15.000 jongeren in een uitverkocht Ahoy Rotterdam voor de EO Jongerendag, georganiseerd door de Evangelische Omroep. Op deze dag komen christelijke jongeren uit verschillende kerken samen om te zingen, bidden en naar toespraken te luisteren. De dag draait om verbinding en geloof, maar steeds minder jongeren voelen deze verbondenheid met het geloof. Waar komt deze daling vandaan?

In 2022 rekende 43% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, maar onder jongeren tot 25 jaar was dit percentage lager, wat een afnemende religieuze betrokkenheid onder jongeren laat zien. Slechts 12% van de mensen woonde regelmatig een religieuze dienst bij, terwijl 15% wel eens een dienst via televisie, radio of internet volgde.

Volgens de cijfers vinden steeds minder jongeren hun weg naar het geloof, maar hoe zien jonge mensen dit zelf? Op welke manier geven gelovige jonge mensen invulling aan het geloof? Ey!Daily sprak met vier jonge mensen die elk hun leven gewijd hebben aan het geloof.

Marjolein, adviseur/projectleider bij de gemeente
Geloof is voor mij een vaste basis in het leven. Wat er ook gebeurt, God is er altijd, en dat geeft me rust en hoop. Ik probeer elke dag aandacht aan God te besteden door te bidden en de Bijbel te lezen en de lessen die ik daaruit leer toe te passen in mijn dagelijks leven. Het betrekken van God bij mijn dag is belangrijk voor mij, omdat ik me dan dichter bij Hem voel en een leuker persoon word. Ik ga graag naar concerten en evenementen zoals Opwekking, die me een geloofsboost geven en de kans bieden om God te aanbidden, iets wat me dichter bij Hem brengt. Gesprekken met anderen over het leven en geloof helpen me scherp te blijven en kritisch naar mezelf te kijken. Ik zie veel jonge mensen die geïnteresseerd zijn in geloof. Hoewel ik geen cijfers heb, heb ik het gevoel dat jongeren tegenwoordig meer behoefte hebben aan zingeving. Geloof kan hun leven mooier en vrijer maken, iets wat ik graag deel door evenementen en persoonlijke gesprekken. Persoonlijke ervaringen met geloof zijn hierin erg belangrijk.

Jasper, student HRM op Tilburg University
Sinds ik een paar jaar geleden het geloof ontdekte, is het mijn grootste passie geworden. Het geeft mijn leven kleur en is daarom erg belangrijk voor mij. Ik bezoek regelmatig evenementen en geniet ervan om andere christenen te ontmoeten. Daarnaast verdiep ik me graag in het geloof en wil ik er steeds meer over leren. Ik probeer God ook te betrekken in mijn relaties en vriendschappen. Hoewel het christendom in West-Europa lijkt af te nemen, zie ik dat het in veel andere delen van de wereld groeit. Ik denk dat dit komt doordat jongeren ontdekken wat het geloof werkelijk inhoudt en beseffen dat het een betekenisvol avontuur met God biedt.

Lisanne, student
Ik ben gelovig opgevoed en heb enkele jaren geleden bewust gekozen om Jezus te volgen. God betekent veel voor mij op verschillende manieren. Ik heb een persoonlijke band met Hem door te bidden en ervaar dat Hij een plan voor mijn leven heeft. Ik kan alles wat me bezighoudt aan Hem toevertrouwen. Wanneer ik dichter bij God leef, merk ik dat in mijn omgang met anderen. Gods liefde voor mensen inspireert mij om dat ook uit te stralen. Dit jaar ben ik voor het eerst naar Opwekking geweest en ik ben lid van een christelijke studentenvereniging. Ik bezoek af en toe een kerk, maar ben niet aan een vaste kerk verbonden. Dagelijks probeer ik te bidden en de Bijbel te lezen, hoewel dat soms beter gaat dan anders. Ik zie een toename van geloof onder jongeren, mogelijk omdat ik via sociale media in een christelijke bubbel zit. Niet-gelovige vrienden stellen vaak geïnteresseerde vragen. Evenementen zoals EO-Jongerendag en Opwekking trekken veel jongeren aan. Kerken zouden zich meer op jongeren kunnen focussen om hen aan te trekken.

Esther, student journalistiek
Ik ben gelovig opgevoed en ga al mijn hele leven elke zondag naar de NGK-kerk. Momenteel ben ik zoekende in mijn geloof, wat me veel bezighoudt. Voor mij betekent geloof gemeenschap; de mensen in mijn kerk hebben me van baby tot nu zien opgroeien, wat een bijzondere band schept. Geloof betekent ook vertrouwen: dat alles goed komt en dat God bij je is, naar je luistert en geeft wat je nodig hebt. Als lid van een christelijke studentenvereniging heb ik mooie vriendschappen opgebouwd en beleef ik het geloof met andere jongeren. Ik ben twee keer naar Opwekking geweest, een fantastisch evenement waar tienduizenden christenen samenkomen om de Heer te aanbidden en waar de sfeer altijd geweldig is. In mijn dagelijks leven probeer ik dankbaar te zijn en anderen te helpen, naar het voorbeeld van Jezus. Onze traditionele kerk is de laatste tien jaar gekrompen met minder jongeren, terwijl moderne kerken zoals juist groeien. Met mijn studentenvereniging krijg ik vaak vragen over ons geloof, wat leidt tot interessante gesprekken en wederzijdse interesse.

Er is ook kritiek op de Jongerendag, met name vanuit de reformatorische hoek van kerkelijk Nederland. Vanuit deze kringen wordt gesteld dat het christelijk geloof tijdens de Jongerendag inhoudelijk te licht wordt voorgesteld. Aanhanger van een gereformeerde kerk: ‘’Evenementen als de EO Jongerendag hebben niets te maken met geloof, het is puur vermaak. De ondersteuning van popmuziek zou verboden moeten worden’’.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Foto: ANP / Phil Nijhuis

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...