AI-beeld ‘All Eyes On Rafah’ zorgt voor aandacht rond Palestina

Op Instagram gaat er op er een viraal afbeelding rond. Hierop is de slogan ‘All Eyes On Rafah’ (alle ogen op rafah) te zien. De afbeelding is gemaakt door middel van AI en lijkt op de tentenkampen die zich bevinden in het zuiden van Gaza, waar de Palestijnen naartoe vluchten. Binnen een dag tijd is de afbeelding meer dan 35 miljoen keer gedeeld. En het aantal stijgt met de minuut.

Het AI-beeld is gecreëerd door de Maleisische fotograaf, Chaa My. Hij gebruikt zijn Instagram platform om aandacht te brengen voor de situatie in Gaza. Dit doet hij door middel van meerdere afbeeldingen die je gemakkelijk kan delen op je Instagram Story. De ‘All Eyes On Rafah’-afbeelding wordt veel gedeeld door bekendheden, daardoor heeft het een steeds groter bereik. De maker van het beeld was zelf niet bereikbaar voor commentaar, wel blijft hij zijn platform gebruiken om aandacht te creëren rondom Palestina.

‘All Eyes On Rafah’

Sinds de dodelijk aanval op een tentenkamp in Rafah, wordt de slogan ‘All Eyes On Rafah’ veel gebruikt. Ook heeft de uitspraak van het Internationale Gerechtshof hier veel invloed op gehad. Het VN-hof droeg Israël op om het offensief te staken vanwege de humanitaire situatie in de stad. 

Forbes vertelt dat de slogan waarschijnlijk afstamt van een uitspraak van Rick Peeperkorn, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de Bezette Palestijnse Gebieden. Hij deed deze uitspraak een aantal dagen nadat de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, opdracht gaf tot het opstellen van een evacuatieplan voor de stad voor de geplande aanvallen.

Afbeelding / Chaa My , Ai beeld tentenkamp rafah met de slogan ‘All Eyes On Rafah’

#BlackoutTuesday

In 2020 was er ook een opvallende manier van demonstreren via sociale media kanalen. De hashtag ‘BlackoutTuesday’ ging toen viraal, in combinatie met een foto van een zwart beeld. Dit was een reactie op de moord van George Floyd. Er kwam toen zo veel aandacht dat ook mediaplatformen op televisie meededen. Zo werd er meer informatie en aandacht gebracht rondom het politiegeweld richting de zwarte gemeenschap in de VS. Sociale media blijkt dus een handige manier te zijn om aandacht te brengen voor belangrijke onderwerpen; dat is nu ook het doel met ‘All Eyes On Rafah’

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55