Juridische strijd om asielrecht voor Oekraïense ‘derdelanders’

Zogeheten ‘derdelanders’ uit Oekraïne wachten in spanning af of zij in Nederland mogen blijven. Het Europees Hof van Justitie doet hier binnenkort uitspraak over. Volgens het kabinet zou de opvang na twee jaar moeten stoppen. Daar zijn veel derdelanders het niet mee eens en stapten daarom naar de rechter.  

“Begrijp me niet verkeerd; zij verdienen het zeker om opvang te krijgen, maar ik verdien dat ook. Dit is discriminerend!”

Sachin Khoker

Derdelanders uit Oekraïne krijgen sinds vorige week geen bescherming meer van de Nederlandse staat, zo bepaalde het kabinet. Zij hebben geen Oekraïense nationaliteit, maar waren in het land om te studeren en om te werken. Toen de oorlog uitbrak zijn ook zij naar Nederland gevlucht. Hier kwamen ze terecht in opvanglocaties voor Oekraïners. Het gaat om zo’n 2500 mensen. De Indiër Sachin Khokher is een van hen. Na zijn studie ‘Chemical Engineering’ vertrok hij naar Oekraïne om daar te gaan werken. Toen de Russen binnenvielen is hij naar Nederland gevlucht en kwam hij in Zeeland terecht. Daar heeft Sachin ruim 2 jaar gewoond. Hij werkte, ging naar de sportschool en had een vriendenkring opgebouwd. Vorige week kwam hier plots een eind aan. “Het is erg lastig om gedag te moeten zeggen tegen de mensen die ik hier heb leren kennen. Het zijn goede mensen en ik moet nu weer helemaal opnieuw beginnen.” 

Asielongelijkheid

Sachin verbleef in een opvangwoning met zes anderen. Zij hebben allemaal een Oekraïense nationaliteit en mogen dus blijven. Hij moet zijn leven hier achterlaten en ergens anders weer opnieuw beginnen. “Het voelt alsof ik tijd aan het verspillen ben. Ik ben weer eigenlijk terug bij nul.” Het asiel van de mensen met een Oekraïens paspoort gaat door, maar die van de derdelanders stopt. Voor velen voelt dit discriminerend en besluiten naar de rechter te stappen.

Wachten

De ene rechtbank oordeelt dat de opvang moet worden doorgezet, de andere besluit juist het tegenovergestelde. De hoogste rechter van Nederland, De Raad van State, heeft bepaald dat derdelanders in maart hun rechten zouden gaan verliezen. Wanneer het in het land van herkomst niet veilig is, zijn ze vrij om naar Ter Apel te gaan en daar asiel aan te vragen. Omdat sommige derdelanders het oordeel juridisch bleven aanvechten, vraagt de rechtbank in Amsterdam om verduidelijking aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Tot die tijd is het voor Sachin afwachten. “Voor nu ben ik fucked. Ik kan geen plannen maken voor mijn toekomst.” 

Foto: ANP/RAMON VAN FLYMEN. De rechtbank in Haarlem waar drie derdelanders uit Oekraïne protesteerden bij de rechter tegen hun terugkeerbesluit.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Martin Garrix vijfde keer nummer 1 dj

DJ mag, een muziektijdschrift, roept Martin Garrix uit tot...

Vertrouwen in Wilders neemt af in PVV-bolwerk Heerlen

Heerlen – Het vertrouwen in Geert Wilders en zijn...

Verlenging van de Wbmgp roept vragen op

De Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek (Wbmgp) wordt opnieuw...

Provincie Zeeland teleurgesteld: vier maanden geen treinen tussen Vlissingen en Goes in 2029

Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu kondigde begin...