Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Publicatiedatum:

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en vleesreclames in de openbare ruimte te krijgen in Tilburg is aangenomen. Dit gebeurde in de raadsvergadering van 11 april. Het voorstel kwam van Nicky van Wanrooij, raadslid van GroenLinks. Er was een kleine meerderheid: 24 raadsleden stemden voor en 19 tegen. Het was een fel debat.

Het plan is ingevoerd omdat de fossiele industrie en vleesindustrie twee van de grootste veroorzakers van klimaatverandering zijn. Tilburg wil in 2045 een klimaatneutrale gemeente zijn, en dit voorstel zou volgens Van Wanrooij daaraan bij dragen. 

Van Wanrooij heeft een stappenplan opgesteld, wat het verbod moet gaan realiseren. Dit houdt in dat het college de opdracht krijgt een verbod op fossiele reclame en vleesreclame op te nemen in het nieuwe beleid commerciële buitenreclame. Hierdoor zullen fossiele brandstofreclames en vleesreclames worden geweerd. Ook wordt de raad verzocht de voortgang en andere in te schatten (financiële) gevolgen te delen.

Discussie

Een tegenargument was: waar stopt het? Zo werd door onder andere het Forum voor Democratie en Lijst Smolders Tilburg (LST) gesteld dat reclame voor bananen en avocado’s dan ook verboden zou moeten worden. Want deze zouden met de reis hiernaartoe ook veel CO2 consumeren. Volgens GroenLinks is dat echter niet relevant, omdat deze producten niet slecht zijn voor de gezondheid.  

Harry van den Berg van LST stelt dat mensen vrij moeten zijn om te kiezen. “Bushokjes moeten nog vleesreclames kunnen tonen en mensen blij maken dat ze voor 599 euro aan een strandje op Curaçao kunnen liggen.” Daarop reageerde Hans Kokke van het SP: “Nergens in het voorstel verbieden we de keuze. Ik kan nog steeds kiezen om vlees te eten of om het vliegtuig te pakken. Net zoals dat ik nog steeds kan kiezen om te roken.” 

Amendement

Pam Wijnands van de Partij voor de Dieren diende ook nog een amendement, een voorstel tot wijziging van een wetvoorstel, in. Hierin stelde ze dat het niet alleen een verbod op vlees moest worden, maar op ‘van dieren afkomstige voedingswaarden’. Dat zou betekenen dat er bijvoorbeeld geen reclame voor eieren of melk in de openbare ruimte te zien zou zijn. Niemand stemde voor, op de Partij voor de Dieren na. Die stap zou volgens de andere partijen nog te groot zijn.  

Foto: ANP/Marcel Antonisse

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...