Petitie Navalnyweg overhandigd aan burgemeester: ‘We mogen zijn naam niet vergeten’ 

Publicatiedatum:

Verander de straatnaam bij de Russische ambassade in Den Haag naar Navalnyweg, dat staat in een petitie die donderdagmiddag aan de Haagse burgemeester werd overhandigd. Na de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd de oproep, begonnen door Lissa Hollmann, door tienduizenden mensen gesteund. Hoewel de gemeente Den Haag het initiatief begrijpelijk vindt, staan de huidige regels de naamswijziging in de weg. 

De 47-jarige oppositieleider Navalny is op 16 februari 2024 gestorven in een strafkolonie. Hij was een fel criticus van president Poetin en was tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld. ”Ik denk dat het Russische regime zijn naam vooral in de doofpot wil stoppen. In Nederland mogen wij zijn naam niet vergeten, maar helemaal niet in Rusland. Als we de straatnaam veranderen, wordt het wel een beetje moeilijker om de naam te laten verdwijnen.” Alle binnenkomende post voor de Russische ambassade zou bij een naamsverandering Navalny zijn naam dragen. 

Of het plan gaat lukken durft Hollmann niet te zeggen. ”Ik weet niet of het echt realistisch is. Een straatnaam veranderen is een administratieve rompslomp, maar dat is toch niet hetgeen waar we ons door tegen laten houden?” Momenteel is het zo dat de te vernoemen persoon minimaal 10 jaar geleden moet zijn overleden. Om de burgemeester te laten zien hoe makkelijk het kan zijn lieten de initiatiefnemers een groot straatnaambord maken. Beloftes kon de burgemeester niet doen. ”Het is aan de raad om te bepalen wat ze hiermee gaan doen.” 

Dat de petitie 85 duizend keer ondertekend is had Hollmann niet verwacht. ”Ik had het wel gehoopt natuurlijk. In het begin ging het enkel rond in mijn eigen netwerk, maar nadat het genoemd werd op tv verspreidde het zich echt als een olievlek.”  

Uitgelichte foto: Koen Haesen

+ berichten
+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...