EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wedjes doen op sportwedstrijden ook weer populairder. Uit een nieuw onderzoek van Loket Kansspel blijkt dat maar liefst zes op de tien Nederlandse jongeren van 18 tot 24 jaar overwegen een gokje te doen op voetbal- en andere sportwedstrijden deze zomer. Hoe oplosbaar is het probleem van sportgokken onder jongeren?

‘Een wedje leggen’ op een sportwedstrijd is tegenwoordig aantrekkelijker dan ooit te voren. Jongeren die nog maar net officieel volwassen zijn, gebruiken hun geld steeds vaker om in te zetten op een team waarvan zij denken dat het zal winnen op online gokwebsites.

Nieuw en nu al razend populair

Sinds oktober 2021 is het gokken op sport gelegaliseerd in Nederland. De Kansspelautoriteit verleent sinds deze gebeurtenis onder strenge eisen vergunningen voor websites om voor mensen te mogen gokken op meerdere soorten sport. Denk hierbij aan voetbal, tennis, paardrijden of Formule 1. Hierbij heb je de optie om voor het begin van een sportwedstrijd (pre-match) geld te mogen inzetten, of tijdens de wedstrijd (live-match). Met de komst van het eerste EK-voetbal sinds de gok-legalisatie van 3 jaar geleden is wedden voor wettelijk volwassen jongeren toegankelijker dan ooit. Met slechts een paar klikken op je scherm kun je al een poging wagen wat extra geld verdienen.

Gokken bespreekbaar houden, niet verbieden

Gokken kan een zeer schadelijke gewoonte voor jezelf zijn. Het is daarom niet wenselijk dat mensen op zo’n jonge leeftijd al beginnen hiermee. Maar vanaf je 18e mag je ook uiteraard doen en laten met je geld wat je zelf wil. Nieuwe regels zouden kunnen helpen, maar we moeten ook niet vrijheids-ontnemend worden. Volgens Tamara van Loket Kansspel is het vooral belangrijk het onderwerp bespreekbaar te houden: ‘’Je wil niet voor mensen willen beslissen. Als je het gokken voor jonge volwassenen verboden zou maken, zullen er veel juist naar het illegale circuit neigen wat nog erger is.’’ Volgens Tamara is het aan de jongeren ook niet te wijten dat ze zo aangetrokken worden tot het wedjes zetten: ‘’We merken dat mensen van 18 tot 25 jaar nog steeds bezig zijn met hun brein te ontwikkelen. Het is daarom logisch dat deze groep er zo vatbaar voor is. Wat belangrijk is, is niet de jongeren te berispen het niet te doen, maar eerder ze te laten wijzen op de gevolgen ervan. Vaak begint een gokverslaving met kleine bedragjes die zich dan steeds hoger opstapelen, tot je er niet meer uit kan.’’

Spannender dan alleen geld winnen

Gaat het voor de gokkende jongeren altijd per sé om het geld winnen? Niet per sé. Velen zeggen natuurlijk absoluut geen nee tegen een extra centje verdienen, zeker op die leeftijden, maar dat is niet de grootste reden dat ze het doen. Waar het vooral om gaat is het spel nog spannender en breder maken dan dat het al is. ‘’Wat ik persoonlijk ervaar is dat niet alleen de wedstrijden van Nederland meer belangrijk zijn. Op het moment dat je meespeelt worden alle wedstrijden ook zonder Nederland belangrijker, spannender en leuker’’, vertelt een jongeman die meedoet aan een wedjes-poul met z’n vrienden.

Actie ondernemen

Om die nodige bewustwording te verhogen onder de jongvolwassenen, heeft Loket Kansspel in samenwerking met de Kansspelautoriteit een speciale campagne genaamd ‘Speel geen spelletjes met je geld’. Hier kun je jezelf laten testen op hoe goed jij je spelgedrag onder controle hebt. Ze geven hierbij tips om je verleidingen te weerstaan en laten je nadenken over de gevolgen. ‘’Naast willen weten wat niet werkt om jongeren aan te spreken, kijken we ook naar wat wél werkt. We hopen dat met deze campagne sportgokken iets wordt waar langer over na wordt gedacht’’, vertelt Tamara van Loket Kansspel.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Interne hondentraining biedt uitkomst voor gedragsproblemen

Veel honden kampen met gedragsproblemen, maar er zijn geen...

Voetballen tegen eenzaamheid

Afgelopen week deden 180 ouderen, verdeeld over 12 teams,...

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...