Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid troep neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer spullen worden ingezameld, maar ze moeten helaas ook veel daarvan weggooien. “Elke twee weken moet onze volle afvalcontainer geleegd worden”, vertelt filiaalmanager Stefan, van Opnieuw&Co Zwijndrecht. “Mensen moeten vooral goed worden geïnformeerd over het recyclen.”

Tassen vol kleding, een grote bak met elektrische apparaten en kasten vol servies: de medewerkers in Zwijndrecht hebben genoeg om uit te zoeken en te prijzen. Maar ze merken ook dat veel spullen direct de afvalbak in kunnen. “Borden met een barst of tosti-ijzers vol resten, dat krijgen we echt niet verkocht”, zegt Stefan. Volgens hem weten veel mensen niet goed wat wel en niet gerecycled kan worden. “Er zijn al behoorlijk wat reclames over recycling, ik denk dat we daarop moeten vertrouwen.”

In 2023 werd er gemiddeld per vestiging ruim 780.000 kilo aan goederen ingezameld. Dit is meer dan ooit tevoren sinds 2017, zo meldt BKN, Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, deze week.

De kwaliteit van ingezamelde spullen

“We krijgen vooral veel kleding en servies binnen, maar de kwaliteit gaat wel achteruit”, merkt Stefan. Hij denkt dat dit komt doordat mensen hun spullen langer gebruiken of producten van lagere kwaliteit aanschaffen. Tegenwoordig is het verkopen van kleding op Vinted ook erg populair. “Op Vinted verkopen mensen kleding waar ze nog goed geld aan kunnen verdienen, wij krijgen op dat gebied dan vaak de afdankertjes.” Toch ziet Stefan geen concurrentie: “Wij krijgen nog steeds ontzettend veel kleding binnen.”

Impact van influencers

Stefan gelooft dat influencers ook kunnen bijdragen aan de groei van kringloopwinkels. “Ik denk zeker dat zij de populariteit van tweedehands spullen kunnen vergroten. Als iemand zoals Enzo Knol bijvoorbeeld bij een kringloop zou shoppen, zou dat invloed kunnen hebben, vooral op zijn jonge volgers.”

De Opnieuw&Co ziet geen toename in de verkoop van spullen. “Ook wij hebben te maken met de stijgende kosten”, vertelt de filiaalmanager. “Onze uitgaven, zoals huur, personeelskosten en de afvoer van goederen, stijgen natuurlijk ook gewoon. “Dat betekent dat wij onze prijzen ook iets moeten verhogen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...