Guerrillamarketing pakt jongeren slim in, maar de truc is oud

Een dode Duolingo-uil, een zogenaamd nieuwe manier om Stëlz te drinken, of je naam op een Coca-Cola-blikje: steeds vaker scrollen we langs opvallende, brutale en creatieve marketingacties op sociale media. Deze acties vallen onder guerrillamarketing, een strategie die inspeelt op verrassing, herkenning en originaliteit. En hoewel de uitingen nieuw lijken, is de methode al decennia oud.

Volgens Sebastiaan Brouwers, Ecommerce Manager en expert in consumentenmarketing, is guerrillamarketing “allesbehalve nieuw”. De opvallende acties die online viraal gaan, zijn slechts een moderne jas van een strategie die al in de jaren tachtig werd bedacht. Toch trekt het steeds meer jongeren aan.

Jongeren als doelgroepOpvallend is dat guerrilla marketing tegenwoordig vaak wordt ingezet op social media. Hierdoor spreekt het veel jongeren aan. Volgens Brouwers is het een krachtig middel, vooral voor merken die zich richten op consumenten gebruiken vaak guerilla marketing zoals kleding- of make-upmerken. “Dat is ook meer voor de jongeren doelgroep”.

Het internet en sociale media zorgen ervoor dat guerrillamarketing zich razendsnel kan verspreiden. Als een actie viral gaat, kan die in een paar dagen miljoenen mensen bereiken. Maar er zit ook een keerzijde aan: campagnes die geen aandacht krijgen online, verdwijnen al snel tussen alle andere berichten en raken vergeten.

“Een actie die ik zo goed vond, was van een Iers verzorgingsmerk Curam Tallow.” Hun idee was om lifestylefoto’s van hun crème te maken, maar in plaats van een eigen shoot te houden, deden ze het in IKEA-showrooms. Niet met een professionele camera, maar gewoon met een telefoon. De beelden werden gedeeld op TikTok en gingen viral. “Dit was wel geinig uit de bus,” aldus Brouwers.

“Dit soort ideeën zijn gewoon geniaal,” zegt Brouwers. “Het klinkt allemaal super simpel en je denkt: dat kan ik ook. En dan zit je achter je bureau, en dan wat?”

Lage kosten, hoge risico’s

Een van de aantrekkelijke kanten van guerrillamarketing is het lage kostenplaatje. Maar dat betekent niet dat het altijd werkt. “De efficiëntie kan hoog zijn, maar de slagingskans is laag. Er zitten dus altijd risico’s aan,” legt Brouwers uit. “Wat voor het ene merk een ‘klein budget’ is, kan voor een ander gigantisch zijn. Toch zijn het vaak relatief bescheiden bedragen.”

Guerrillamarketing lijkt dus weliswaar een hype op sociale media, maar het fundament is al oud. Het succes ligt niet in het kanaal, maar in de originaliteit. En hoewel TikTok vandaag het speelveld is, kan dat over een paar jaar zomaar een andere plek zijn. Of, zoals Brouwers het treffend samenvat: “Het is van alle tijden.”

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

In Praag zegeviert het vrije woord, ondanks bedreigingen

Journalisten die in eigen land niet veilig zijn vinden hun heil in Tsjechië. Toch ligt ook hier het gevaar op de loer.

Een terugblik op de Nieuwsmakers in EyDaily Wrapped – luister de podcast hier

Het schooljaar is bijna afgelopen en de Nieuwsmakers gaan bijna op vakantie. In de podcast EyDaily Wrapped kijkt Tristan Scholten met Nieuwsmakers O'neill van...

Ondanks meer acceptatie, is uitgaan voor queer mensen in Tilburg lastiger: ‘Veel homokroegen van vroeger bestaan niet meer’

De algemene acceptatie van queer mensen in heel Nederland is toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van kennisinstituut Movisie. Toch is het voor jonge...

Deel dit bericht