Joost Klein voor Nederland naar Eurovisie Songfestival

Publicatiedatum:

Joost Klein gaat volgend jaar Nederland vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Dat heeft de AVROTROS vandaag bekendgemaakt. Het zangfestijn zal volgend jaar plaatsvinden van 7 tot en met 11 mei in het Zweedse Malmö.

De 26-jarige Joost staat bekend om zijn energieke optredens, aanstekelijke beats en creatieve woordspelingen. Met een recordaantal van ruim zeshonderd inzendingen aan de selectiecommissie, is de voormalig YouTuber degene die aan het langste eind trekt. Andere kansrijke inzendingen namens Nederland waren Karsu, De Bankzitters en Numidia. Die laatste brak dit jaar door bij het grote publiek door haar deelname aan De Beste Zangers. 

“Joost Klein, Droom Groot!”

“Deelnemen aan het Songfestival is een droom die uitkomt. Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw”, laat Joost weten aan de AVROTROS. “Het is een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen, en ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen. Joost Klein, Droom Groot!”

Volgens Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie, gaf de Europese hitpotentie van het liedje de doorslag: “Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast.” Ook Katja Zwart, presentator van de podcast Songfestivalkoorts, is enthousiast over de Nederlandse keuze: “Ik ben heel erg blij met Joost. Hij staat voor mij voor iets fris, iets anders en iets origineels. Ik denk dat Nederland daar heel erg aan toe was, vooral na vorig jaar.”

Dit jaar stond Joost al twee keer in een uitverkochte AFAS LIVE en speelde met zijn band op onder andere Pinkpop en Lowlands, waar hij het publiek uit zijn plaat liet gaan met de nummers Wachtmuziek en Fryslân Bop. Ook vloeiden er tranen door Florida 2009: een gedicht over Kleins ouders, die hij op jonge leeftijd verloor. Ook Zwart is onder de indruk van deze optredens en kijkt uit naar het podium in Malmö: “Als je zijn optreden op Lowlands en zijn clips ziet, kan deze act alleen maar voor feest gaan zorgen. Het wordt één grote energiebom!”

Bron: YouTube/3voor12

Zwölf punkte

Naast het Nederlandse succes, timmert Joost ook over de grens aan de weg. Zo stond hij deze zomer op nummer één in Duitsland met het nummer Friesenjung en tourde hij door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook kreeg de Fries veel bijval op sociale media voor zijn deelname aan het zangfestijn. Zo startte radiozender 3FM zelf een petitie, die ruim vijfentwintigduizend keer werd ondertekend.

Zwart denkt dat deze groeiende Europese bekendheid hem weleens kan gaan helpen: “Het goede is dat het niet zo belangrijk is of hij bij de ‘echte’ Eurovisiefans goed ligt, maar bij de gemiddelde kijker in mei. Hij heeft al dikke hits in Duitsland gescoord, dus ik denk dat we die twaalf punten al binnen hebben. En hij ligt heel goed bij de jongeren, waarmee hij misschien ook wel een nieuw publiek naar het songfestival haalt. Op basis van op zijn energie en liedjes durf ik wel top tien te zeggen, maar is natuurlijk wel een hele grote uitspraak.”

Het nummer waarmee Joost ons land gaat vertegenwoordigen wordt in maart bekend gemaakt.

Bekijk de reactie van Joost hieronder:

Bron: YouTube/AVROTROS

Bron Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...