CDA aan tafel bij Nieuwsuur: “Ik denk dat er wat aan het veranderen is.“

De komende dagen volgt Ey!Daily de verkiezingsreeks van Nieuwsuur. Na VOLT dinsdag, nam woensdagavond Henri Bontenbal, de fractievoorzitter van CDA, plaats aan tafel. “Als je naar het CDA kijkt de afgelopen jaren hebben we misschien iets te veel water bij de wijn gedaan”, zo begint Bontenbal bij Nieuwsuur. 

Bontenbal spreekt tijdens Nieuwsuur zijn geloof uit dat het CDA weer terug kan komen. Hierbij hoopt hij dat mensen de partij nog een kans willen geven, ook al heeft hij nog veel kiezers hierbij te overtuigen, geeft Bontenbal zelf aan. Hij zegt: “Je kunt niet alleen analyseren wat er fout is in de samenleving.” De fractievoorzitter blijft wel realistisch. “Met deze peilingen lijkt de kans uiterst klein dat ik meedoe.” Toch blijft hij hoopvol. “Ik denk dat er wat aan het veranderen is. Ik wil een samenleving die veel meer bezig is met saamhorigheid, met het wij.”

Landbouw

Er worden kritische vragen aan Bontenbal gesteld over landbouw. Onder andere boeren en melkveehouders spreken hun teleurstelling uit naar het CDA. Zij hebben het idee dat het CDA 2 jaar lang op de rem heeft gestaan. Hier is Bontenbal het niet mee eens. De boeren zijn vooral teleurgesteld over de koers en het beleid omtrent Natura 2000 gebieden en stikstof. Zij maken zich grote zorgen over de toekomst en dan met name die van de jonge boeren. Bontenbal gaat hierop in. “Wij willen jonge boeren zeker dat toekomstperspectief bieden. Maar ik snap ook de frustratie over onze koers, de frustratie over een kabinet wat niet geleverd heeft.” 

Bontenbal wil samen met de boeren bepalen wat er moet gaan gebeuren, al geven de boeren aan hier de afgelopen 5/6 jaar niks van gemerkt te hebben. Verder zegt de fractievoorzitter nog: “Hoe ik denk dat we verder moeten, is dat we eerst een landbouwakkoord moeten sluiten.” De fractievoorzitter wil met een maatschappelijk middenveld aan tafel. Dit zijn dus niet alleen de boeren, maar bijvoorbeeld ook milieubewegingen. 

Mantelzorg

Ook mantelzorgers zijn de afgelopen jaren niet erg te spreken over het CDA. Ze vinden dat er veel is beloofd, maar dat er weinig van is gekomen. Dat terwijl volgens Bontenbal de samenleving draait op mensen die naar elkaar omkijken. De kersverse lijsttrekker ziet in dat er te weinig ondersteuning is geweest voor mantelzorgers en wil dit regelen. Zo wil hij ervoor zorgen dat er meer steun is wanneer een mantelzorger bijvoorbeeld zelf met een griepje thuis zit of wanneer iemand overbelast is. “Ik kan alleen maar zeggen dat mantelzorg enorm belangrijk is voor de samenleving.” 

Bedrijfsleven 

Volgens Bontenbal is het belangrijk om als overheid intensief contact te houden met het bedrijfsleven, voornamelijk in samenwerkingsverband. “Je hebt als kamerlid al die relaties nodig”, zegt hij. Maar waarom hebben bijvoorbeeld grote CO2-uitstoters belastinggeld nodig? Bontenbal zegt hierop dat het gaat om wat je teruggeeft, bijvoorbeeld infrastructuur. Niet per se alleen voor de bedrijven die er al staan, maar ook voor de toekomst, voor bijvoorbeeld het vestigen van nieuwe bedrijven. 

Nieuwsuur

De komende dagen volgt Ey!Daily de verkiezingsreeks van Nieuwsuur. 14 lijsttrekkers nemen plaats aan tafel bij Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Hier worden ze bevraagd aan de hand van het verkiezingsprogramma en stemgedrag en komen kiezers uit eigen kring aan het woord. Dinsdag 7 november nam Laurens Dassen plaats aan tafel. Donderdag is het de beurt aan de fractievoorzitter van de SP: Lilian Marijnissen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...