Denk aan tafel bij Nieuwsuur: ‘Zullen we weer gewoon doen Denk?’

De komende dagen volgt Ey!Daily de verkiezingsreeks van Nieuwsuur. Woensdagavond nam Stephan van Baarle, de fractievoorzitter van Denk, plaats aan tafel. De partij zet zich in tegen discriminatie van minderheden, maar toch willen ze ‘regenboogdwang’ bestrijden.

Bron: Floor Hendriks

Tijdens de uitzending liet Nieuwsuur een interview met een Turks-Nederlandse, homoseksuele kiezer zien: “Zullen we weer gewoon doen? Ja, denk. Zullen we weer gewoon doen? Een hele lange tijd zijn ze opgekomen voor rechten voor mensen zoals ik en ineens komen ze met deze campagne.”

Het verkiezingsprogramma van Denk bevat verschillende posters. Op één van deze posters zijn onder andere regenboogtassen, -vlaggen en -zebrapaden afgebeeld. Links onderin staat een kind met een verwarde moeder. De moeder zegt: ‘Zullen we weer normaal doen’. De poster zorgde voor veel ophef. Ook de kiezers van Denk zijn in de war. Denk zou namelijk inclusief zijn voor iedereen.

Van Baarle: “Denk bestrijdt elke vorm van discriminatie. Of het nou gaat om huidskleur, geloof of seksuele oriëntatie. Deze poster hebben wij gemaakt, omdat wij zien dat er ook een groep mensen is die voor inclusie is, maar niet mee wil doen met het dragen van een regenboogband of vlag. Deze mensen mogen er volgens ons ook zijn, maar wij stellen dat deze mensen vaak worden weggezet als haatdragend of gezien worden als oubollig. Dat vinden wij niet terecht. Als het omslaat naar een vorm van dwang dan zeggen wij inderdaad ‘zullen we weer gewoon doen?’.”

Bron: verkiezingsprogramma Denk

Volgens de fractievoorzitter is denk er dus echt voor iedereen. Ook deze groep mensen. Maar kan je wel inclusief zijn voor iedereen?

Wisselkoers

Eerder in de uitzending kaart Jeroen Wollaars aan dat de fractievoorzitter recent nog voor verschillende moties die te maken hadden met LHBTIQ+ kwesties heeft gesteund. Een voorbeeld is een motie voor snellere toegang van een hormoonbehandeling voor pubers. In het verkiezingsprogramma staat dat Denk hierop tegen is. Waar de verandering van Denk vandaan komt kan de fractievoorzitter zelf ook niet goed uitleggen. “Het betekent natuurlijk niet dat als je voor een bepaalde motie stemt die in de context van een debat is ingediend ook de reden is dat je een bepaalde motie steunt”, aldus Van Baarle.   

Palestina

Over de oorlog tussen Hamas en Israël is de fractievoorzitter wel duidelijk: “ik keur het maken van burgerslachtoffers in alle tonen af. Wat ik van belang vind is dat we het met elkaar moeten hebben over de enige, realistische en vreedzame uitweg. Dat is de eenstaatoplossing met gelijke rechten voor iedereen. Als we zien dat Israël al jaren een apartheidsbeleid voert, de Palestijnen onderdrukt, heet de staat wat ons betreft Palestina.”

Nieuwsuur

De komende dagen volgt Ey!Daily de verkiezingsreeks van Nieuwsuur. 14 lijsttrekkers nemen plaats aan tafel bij Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Hier worden ze bevraagd aan de hand van het verkiezingsprogramma en stemgedrag en komen kiezers uit eigen kring aan het woord. Woensdag 1 november nam Stephan van Baarle plaats aan tafel. Donderdag is het de beurt aan de fractievoorzitter van de FVD: Thierry Baudet.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...