De dag van Pieter Omtzigt aan tafel bij verkenner Ronald Plasterk

Publicatiedatum:

Verkenner Plasterk ging weer om de tafel met twee ‘koppeltjes’. Als eerste was de beurt aan Pieter Omtzigt en Dilan Yesilgöz. Daarna mocht Plasterk nog in gesprek met Geert Wilders en Omtzigt.

VVD en NSC blijven achter eerder gestelde ‘garanties’ staan

Na het gesprek met Omtzigt geeft Yesilgöz aan dat ze denkt een heel eind te kunnen komen samen. Met samen, wordt PVV, NSC, VVD en BBB bedoeld. Volgens Yesilgöz hebben NSC en VVD op veel vlakken dezelfde zorgen over de PVV. Ze staat nog steeds achter de basisprincipes die in de brief aan de verkenner zijn gegeven: Het beschermen van de waarden van de rechtsstaat, het bewaken van degelijke overheidsfinanciën en het behouden en versterken van de Nederlandse positie binnen internationale organisaties zoals de NAVO en de EU.

Ook Omtzigt geeft voor het gesprek aan dat de ‘garanties’ die hij vorige week vroeg van de PVV, nog altijd staan. “Dit zijn belangrijke punten.” Na het ‘super prettige gesprek’ wil de NSC’er weinig loslaten over wat er besproken is met de verkenner. Ook laat hij niets los over het gesprek met Wilders later op de middag. 

Intermezzo tussen de gesprekken: de beëdiging

Na een tripje op en neer naar de Tweede Kamer zijn Omtzigt en Wilders klaar voor het gesprek met de verkenner. In hun middagpauze namen de heren plaats in hun zetel en zworen ze trouw aan de grondwet. Met 20 zetels voor NSC en 37 voor PVV is de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd.

Wilders en Omtzigt bespreken ‘pijnpunten

Vorige week zei Omtzigt dat zijn partij nog niet klaar was om te onderhandelen over een kabinet met PVV, BBB en VVD. Dit omdat hij bezwaren in de rechtsstatelijke sfeer ziet in een samenwerking met de PVV. In zijn brief aan de verkenner schreef hij: “Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn.” Omtzigt wil niets loslaten over wat Wilders zou moeten doen om de deur naar onderhandelingen open te zetten.

Na het gesprek lijkt de lucht redelijk geklaard. Wilders en Omtzigt hebben ‘pijnpunten’ van elkaar aangehoord maar ”nog niet alles is opgelost.’’ Woensdag komen de heren opnieuw op gesprek bij Plasterk. Omtzigt ziet alle reden voor het vervolggesprek. Op welke vlakken ze het wel eens zijn geworden willen beide partijen niet zeggen. 

Foto: ANP foto Bron: AD.nl, NOS.nl

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...