De overheid gaat wat doen tegen voortijdig schoolverlaten; dit is wat je moet weten

0
175
Bron: ANP / Jeroen Jumelet

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs heeft onlangs het “Actieplan voor voortijdig schoolverlaten” gelanceerd. Het actieplan is opgesteld omdat er met hoge aantallen uitval plaatsvindt in het mbo-onderwijs.

Waarom is het actieplan nodig?

Dijkgraaf wil de voortijdige schoolverlaters in 2026 terugbrengen tot 18.000 studenten. In 2021 waren er 25.000 studenten die stopte met hun opleiding. In 2022 zijn dit 30.000 studenten. Dit komt door de coronapandemie en de gunstige arbeidsmarkt. Hierdoor gaan veel studenten werken zonder startkwalificatie.

Studenten beëindigen vroegtijdig de opleiding door verschillende redenen zoals: psychische problemen, schulden, wachttijden en de druk vanuit de maatschappij.

Wat houdt het actieplan in?

Dijkgraaf heeft dit actieplan gelanceerd om te voorkomen, dat zo veel studenten hun opleiding beëindigen. Dijkgraaf wil dit aanpakken door samen met 6 sectoren of organisaties afspraken te maken. Het idee is om jonge werkenden zonder startkwalificatie alsnog op te leiden, dit kan zowel op school als op de werkvloer. Hij wil hiermee voorkomen dat studenten gaan werken, zonder het bezit van een startkwalificatie.

Een ander punt wat Dijkgraaf wil veranderen, is het instromen in het schooljaar bij het mbo-onderwijs. De student moet de mogelijkheid krijgen om op twee momenten in een schooljaar te kunnen instromen. Momenteel is dit maar één keer in het jaar mogelijk. Hierdoor beginnen studenten niet aan een opleiding, omdat ze sneller aan het werk kunnen.

De aanwezigheidscontrole voor mbo-studenten boven de achttien jaar wordt ook aangepakt. Een voordeel hiervan is dat er een snelle reactie mogelijk is op verzuim. Dit wordt met behulp van een doorstroomcoach opgelost. De leerling wordt naar een doorstroomcoach gestuurd bij regelmatig verzuim van een les. De coach gaat in gesprek met de leerling waarom dit het geval is, en biedt een passende oplossing. Ze hopen hierdoor de aanwezigheid te stimuleren.

Ook komt er meer toegankelijke ondersteuning voor studenten die hulp nodig hebben.

Reactie van meneer Dijkgraaf

Via de woordvoerder van minister Robbert Dijkgraaf wordt het volgende gezegd:

Een startkwalificatie is meer dan alleen een diploma. Het biedt jongeren de kans om zich te ontwikkelen, zowel op de werkvloer als in het leven. Iedere jongere verdient die kans op een toekomst vol persoonlijke groei. Ik maak me grote zorgen over de sterke stijging die we hebben gezien. Met dit plan werken we samen met regio’s, scholen en werkgevers om jongeren de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben voor een sterke basis. We kunnen niet alle uitval voorkomen maar dit actieplan zet wel een grote stap naar minder schooluitval. Jongeren willen zelf blijven leren, willen zich ontwikkelen; daarbij moeten we hen helpen’’.

+ berichten